Nieuwe christelijke gereformeerde kerk in Sliedrechtse winkelbuurt
De christelijke gereformeerde kerk Sliedrecht Beth-El heeft een nieuw kerkgebouw. Het bevindt zich op dezelfde locatie als het oude gebouw, direct aan een winkelstraat.
Wie over de Kerkbuurt loopt, ziet tussen al de winkels ineens een groot nieuw gebouw met donkere stenen. De nieuwe christelijke gereformeerde kerk Beth-El zie je niet over het hoofd. Het bedehuis telt bijna duizend zitplaatsen en heeft een voorname entree.
Direct na de ingang is er rechts een kamer, speciaal voor evangelisatiegesprekken met winkelende mensen en anderen. Voorbij de hal kom je in de kerkzaal, met de banken om de kansel gegroepeerd zodat alle kerkgangers betrekkelijk dicht bij de preekstoel zitten. Datzelfde geldt voor de galerij, waar plaats is voor 270 mensen.
De –bestaande– orgelkast is voorzien van een andere kleur, wit. Door die bij de omgeving passende kleur komen juist de orgelpijpen goed tot hun recht. „Het Woord staat centraal”, zegt Erik-Jan van Genderen, voorzitter van de stuurgroep nieuwbouw, terwijl hij naar de kansel wijst.
Hij gaat voor naar de diverse zalen, waarvan de grootste 275 mensen kan bevatten. „De namen ervan hebben allemaal betrekking op ”Ik ben”-namen van de Heere Jezus”, zegt Van Genderen. „In Bethel heeft God gezegd dat Hij met Jakob zou zijn. De naam ”Rank” ziet op „Ik ben de ware wijnstok.” Verder hebben we zalen met de namen ”Kandelaar” („Ik ben het Licht der wereld”), ”Schaapskooi” („Ik ben de deur der schapen”) en ”Oase” („Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”). Wat er op de gebrandschilderde ramen komt te staan moet nog even geheim blijven tot de officiële opening.”
Scriba Jaap Ottevanger vult aan: „Beth-El, de naam van de kerk, komt bij Jakob vandaan. De Heere ging door met Jakob ondanks zijn zonde. Ook onze kerk ligt buiten het paradijs. Desondanks mogen we ervaren dat de Heere doorgaat met Zijn werk. De Heere maakt Zijn Naam waar: „Ik ben”.”
Het is nog niet lang geleden dat de gemeente door een crisis heen ging. Dat was in 2012, toen een van haar predikanten werd losgemaakt van de gemeente. Ottevanger: „Deze verdrietige situatie leidde ook tot het vertrek van een aanzienlijk aantal gemeenteleden. Op dat moment zijn de bouwplannen in de ijskast gezet. Nadat de gemeente een jaar of zes geleden gestabiliseerd was, zijn ze weer opgepakt.”
Het gaat niet om een kerk met meer zitplaatsen. Van Genderen: „Het oude gebouw had een grondige opknapbeurt nodig en voldeed niet meer aan de vereisten, bijvoorbeeld wat betreft toilet- en keukenvoorzieningen. De prijzen tussen renovatie en nieuwbouw verschilden niet veel. Uit een peiling onder de leden in 2018 bleek dat 80 procent voor nieuwbouw was. Het budget bedroeg 6,3 miljoen euro en daar komen we, met dank aan het enthousiaste bouwteam en de vele vrijwilligers, nauwelijks boven.”
Hij roemt de inbreng van de jongeren. „Zij hebben volop meegedaan met de bemensing van de commissies voor de nieuwbouw. Bij het kiezen van kleuren en het ontwerp was hun aandeel groot. Zij hebben het logo en de huisstijl bedacht. Het waren ook de jongeren die tijdens de coronaperiode zorgden voor het streamen van de diensten.”
De eerste dienst in het nieuwe kerkgebouw vond plaats op eerste pinksterdag. De dienst werd geleid door ds. C.P. de Boer. De officiële opening vindt zaterdagmorgen plaats. ’s Middags is er open huis, waar iedereen welkom is.
Via de achteruitgang gaat het de kerk weer uit. Als je achteromkijkt zie je een brede trap en een brede gevel met ronde hoeken. „We willen uitstralen dat men hier welkom is”, zegt Van Genderen.