Binnenland

Bijna 600 extra banen voor inlichtingendiensten

Het kabinet gaat de diverse veiligheidsdiensten de komende jaren fors uitbreiden om terrorisme te kunnen bestrijden. De inlichtingen–, beveiligings– en opsporingsdiensten krijgen er bijna zeshonderd arbeidsplaatsen bij.

ANP
24 January 2005 20:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:08

Dat hebben de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) maandag in een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Voor volgend jaar hebben ze voor de versterking van de diensten 48 miljoen euro gereserveerd. Dat bedrag loopt tot meer dan 95 miljoen euro in 2009 op. Aangevuld met al eerder toegezegd geld gaat het om ongeveer 130 miljoen euro per jaar, zei Remkes.

De Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) en de regionale inlichtingendiensten krijgen er 107 mensen bij die zich met terreurbestrijding gaan bezighouden. Bij de politie en het Openbaar Ministerie gaat het om een uitbreiding van negentig banen en bij de marechaussee om 148 arbeidsplaatsen. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging krijgt er 235 banen bij – dat is een verdubbeling van de huidige capaciteit – en de Eenheid Bewaken en Beveiligen zeven.

De AIVD kan de komende vijf jaar overigens nog veel meer nieuwe medewerkers aannemen. Het kabinet heeft geld uitgetrokken voor nog eens ruim tweehonderd arbeidsplaatsen, zei Remkes. Die uitbreiding is een reactie op het recente rapport van de commissie–Havermans, die onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van de AIVD.

Die constateerde onder meer dat sommige taken bij de dienst op een lager pitje zijn komen te staan door de grote aandacht voor terrorismebestrijding. De honderd arbeidsplaatsen uit de terrorismebrief zijn daarom specifiek bedoeld voor terreurbestrijding. De 200 andere zijn daar volgens een woordvoerder van Remkes ook op gericht, maar vooral ook op bijvoorbeeld spionage, dierenactivisme en het screenen van mensen.

Remkes wees erop dat de uitbreiding van de AIVD noodzakelijk is, omdat aanzienlijk meer landen dan tijdens de Koude Oorlog zich met „heimelijke zaken" bezighouden. Hij sprak in dat verband onder meer over het verwerven van kennis over massavernietingswapens, de beïnvloeding van politieke en ambtelijke besluitvorming, intimidatie van personen en spionageactiviteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer