BinnenlandKlimaat
Waarom CU-jongeren zij aan zij protesteren met klimaatactivisten van Extinction Rebellion

Zij aan zij met activisten van Extinction Rebellion protesteren jongeren van de ChristenUnie zaterdag in Den Haag tegen subsidies voor de fossiele industrie. Niet iedereen binnen de CU is gelukkig met dat verbond.

Actiegroep Extinction Rebellion blokkeerde eind januari de A12 in Den Haag.beeld ANP, Marco de Swart
Actiegroep Extinction Rebellion blokkeerde eind januari de A12 in Den Haag.beeld ANP, Marco de Swart

„Deze tijd vraagt om radicale keuzes.” Zo motiveert Jens Mostert, voorzitter van de CU-jongerenvereniging PerspectieF, de keus om zaterdag naar Den Haag af te reizen. Daar demonstreert protestbeweging Extinction Rebellion tegen subsidiëring van fossiele brandstoffen. Een deel van de klimaatactivisten wil de A12 blokkeren, net zoals eind januari. Toen werden honderden demonstranten opgepakt.

Zonnepaneeltjes

PerspectieF is het „van harte eens” met het protest van Extinction Rebellion tegen fossiele brandstoffen, tweette PerspectieF-bestuurslid Bart Bolhuis dinsdag. Hij liet de CU-jongeren weten: „Wij gaan daar niet op de snelweg liggen, dat mag je zelf wel doen, als je daar zin in hebt.”

b6YjLu5O_400x400.jpg
Mostert. beeld Twitter

Waarom sluit PerspectieF aan bij het protest van Extinction Rebellion?

PerspectieF-voorzitter Jens Mostert: „Als je als christen erkent een opdracht te hebben om goed voor de aarde te zorgen, kun je niet alleen maar links en rechts subsidies uitdelen voor wat zonnepaneeltjes. Je kunt niet maar een beetje in actie komen tegen de klimaatcrisis. Deze tijd vraagt radicale keuzes. Eerder dit jaar wilden we ook al meedoen met het protest van Extinction Rebellion in Den Haag. Toen waren onze bestuursleden echter niet beschikbaar. We zaten destijds midden in de campagne voor de verkiezingen voor Provinciale Staten.”

Acties van Extinction Rebellion zijn gestoeld op burgerlijke ongehoorzaamheid. Wringt dat voor jullie?

Mostert: „De protesten van Extinction Rebellion zijn ook vreedzaam. Dat we aansluiten bij deze protestbeweging is binnen PerspectieF uitvoerig besproken. Wij doen een beroep op het demonstratierecht. Onlangs hielden we een tentprotest bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Ook toen maakten we gebruik van het demonstratierecht. Zolang we binnen de grenzen van dat recht blijven, schuurt dat niet voor ons.

Fossiele brandstoffen vormen een urgent probleem. We kunnen niet alleen maar aan vergadertafels praten, maar moeten krachtiger onze stem laten horen. De christelijke organisatie Micha Nederland toonde in januari ook solidariteit met de actie van Extinction Rebellion.”

Het openbaar ministerie noemde het blokkeren van de A12 bij het eerdere klimaatprotest van Extinction Rebellion in Den Haag gevaarlijk en ontwrichtend.

„Ik ben het er niet mee eens dat die blokkade gevaarlijk was. Ontwrichtend was het protest toen wel. Maar dat mag een demonstratie zijn. Je hoeft niet altijd alleen maar ergens linksachter op een veldje te gaan staan om je punt te maken. Je mag een grotere plek innemen. Zelf zullen we zaterdag als bestuur van PerspectieF niet de snelweg blokkeren. We doen alleen mee aan het steunprotest in Den Haag. Bij die vorm voelen we ons beter.”

ANP-455234017.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Uw medebestuurslid Bolhuis tweette over het blokkeren van de A12 richting CU-jongeren: „Dat mag je zelf wel doen, als je daar zin in hebt.” Dat lijkt op een aanmoediging de weg te versperren?

„We weten dat er leden van PerspectieF meedoen aan de daadwerkelijke snelwegblokkade. Dat veroordelen we niet. Zelf hebben we nadrukkelijk de afweging gemaakt om niet deel te nemen aan de wegversperring. Ik heb niks te zeggen over wat iemand in zijn vrije tijd doet. Het is de verantwoordelijkheid van de individuele PerspectieF-leden zelf om al dan niet de snelweg te verlaten als de politie hen waarschuwt.”

Niet iedereen binnen de ChristenUnie is enthousiast over het feit dat de CU-jongeren aanhaken bij de demonstratie van Extinction Rebellion in Den Haag. Kritisch is bijvoorbeeld Europarlementariër Peter van Dalen. Het CU-kopstuk keerde zich op Twitter tegen een snelwegblokkade: „Niet doen: mensen die moeten werken, of familie-/ziekenbezoek doen zijn de sjaak. Pak de fossiele hoogmis aan: de #F1!” Met F1 doelt de CU-politicus op de Formule 1, een brandstofslurpende autorace.

Wat vindt u van de kritiek van uw partijgenoot?

Mostert: „De Formule 1 is klein bier vergeleken bij de miljardensubsidies voor de fossiele industrie. Wat betreft de snelwegblokkade in Den Haag: Ik zeg misschien iets flauws, maar mensen kunnen zaterdag prima het openbaar vervoer pakken om op hun werk te komen. Bovendien sluiten demonstranten één weg af, en zeker geen honderden wegen.”

Dat de CU-jongeren zaterdag aansluiten bij de demonstratie van Extinction Rebellion doet ook bij de SGP-jongeren de wenkbrauwen fronsen. „De prioriteiten bij PerspectieF zijn anno 2023 wel heel duidelijk zichtbaar”, tweette voorzitter Rody van Heijst van de SGP-jongeren. Hij wijst erop dat de CU-jongeren zich niet lieten zien bij de Mars voor het Leven.

Hoe beziet u de kritiek van de SGP-jongeren?

„De Mars voor het Leven speelt nu niet. Als die zich weer aandient, is voor ons de vraag: moeten we de Mars aan ons voorbij laten gaan? Sommige geluiden tijdens de Mars voor het Leven vinden we te extreem. De focus moet niet te veel liggen op het verbieden van abortussen. Een direct abortusverbod in Nederland invoeren is geen goed idee. Zo’n verbod leidt tot stiekeme abortussen, dan zou het aantal abortussen zelfs kunnen stijgen. Wij willen ons in het abortusdebat ook zeker focussen op het verbeteren van de sociale positie van vrouwen.”

Heeft voor de CU-jongeren het klimaatdebat meer prioriteit dan het abortusdebat?

„Voor komend weekend wel. Op een ander moment ligt er weer meer nadruk op het abortusdebat. Binnen onze achterban speelt de vraag of we wel of niet moeten aanhaken bij de Mars voor het Leven. Daarover gaan we later weer in discussie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer