BuitenlandSpanje
Inwoners Spaanse enclave Melilla konden 200 euro verdienen met hun stem

Nergens in Spanje wordt zo veel per post gestemd als in Melilla. Dat komt niet omdat de inwoners van de enclave op verkiezingsdag massaal op reis gaan. Het heeft alles te maken met armoede, corruptie en een lekkend kiessysteem.

Lex Rietman
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Het begon met een serie overvallen op postbodes in Melilla, ruim twee weken voor de lokale verkiezingen van komende zondag. De daders waren gemaskerde mannen in auto’s zonder nummerplaten en ze maakten een merkwaardige buit: stembiljetten. Geen gewone stembiljetten, maar de documenten die je nodig hebt om per post te kunnen stemmen. Sinds de reeks overvallen gaan de postbodes in Melilla met politie-escorte over straat.

Er is nog iets aan de hand in deze Spaanse enclave in Noord-Afrika dat de aandacht van de politie trok. Het aantal kiezers dat een aanvraag deed om per post te stemmen is dit jaar ongekend hoog: ruim 11.000 in een stad van 85.000 inwoners. Dat betekent dat 20 procent van de stemgerechtigden in Melilla per post stemt; een nationaal record en zevenmaal zo veel als het Spaanse gemiddelde.

De politie ontdekte dat kiezers in ruil voor hun stem 100 tot 200 euro konden krijgen. Dat is veel geld in deze stad, die tot de armste van Spanje behoort. In eerste instantie zijn tien verdachten opgepakt, maar de politie sluit niet uit dat dit aantal nog oploopt. Onder de arrestanten zijn twee leden van Coalitie voor Melilla, de voornaamste partij in het huidige gemeentebestuur. Zij worden beschuldigd van verkiezingsfraude en lidmaatschap van een misdaadorganisatie.

Identificatie

Een corrupt netwerk maakte gebruik van een lek in het kiessysteem. Wie per post wil stemmen, moet zich tegenover de postbode identificeren als hij de stempapieren thuis per post ontvangt. Maar vervolgens kan iemand anders zonder zich te legitimeren de envelop met het stembiljet naar het postkantoor brengen. Bovendien kan één persoon op dezelfde manier een onbeperkt aantal stemmen verzenden. Dit maakt het eenvoudig om stemmen te kopen – en er zeker van te zijn dat de juiste stem uitgebracht wordt.

19349457.JPG
Grensmuur tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla. beeld AFP, Fadel Senna

Om dit te vermijden is op de postkantoren in Melilla nu ook legitimatie vereist bij verzending van stemmen. Daar heeft het corrupte netwerk –dat kennelijk over veel geld beschikt– wat op gevonden: de stembiljetten worden massaal overgebracht naar het Spaanse vasteland. Daar kun je op de postkantoren nog stemmen zonder legitimatie. De politie heeft in de haven en luchthaven van Melilla controles ingesteld om de uitvoer van stembiljetten te beletten.

Ronselaars

De leider van Coalitie voor Melilla, Mustafá Aberchán, werd eerder veroordeeld wegens het kopen van stemmen per post voor de Senaatsverkiezingen van 2008. Onlangs sprak Aberchán zich uit tegen de maatregel om identificatie op het postkantoor te verplichten voor wie een stem wil verzenden. Volgens de politie is mogelijk nog een andere partij betrokken.

Het criminele netwerk zou handlangers met een strafblad hebben geronseld om in arme wijken kwetsbare mensen aan te zetten om in ruil voor geld een stem per post aan te vragen. De tot nu toe opgepakte verdachten zouden vooral uit deze ronselaars bestaan.

Woensdag arresteerde ook de politie in het Zuid-Spaanse Mojácar zeven personen die worden verdacht van het kopen van poststemmen voor de verkiezingen van zondag. Twee van hen zouden op de plaatselijke lijst staan van de sociaaldemocratische PSOE van premier Pedro Sánchez.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer