Koninklijk Huis
Koning: Bedreigingen kinderen hakken erin

De bedreigingen aan het adres van hun kinderen hebben „erin gehakt” bij het koningspaar. Dat vertelde koning Willem-Alexander in de laatste aflevering van zijn podcast.

Redactie Koninklijk Huis
beeld RVD
beeld RVD

„Het vreet aan je als ouders”, zegt de koning. „Als je ziet dat je kinderen van de ene op de andere dag niks meer mogen doen. Dat ze binnen zitten, niet in Amsterdam kunnen wonen, geen studentenleven hebben, niet naar een kroeg of winkel kunnen gaan, niet op de fiets de stad in.”

De koning ontkent dat Amalia’s leven al is uitgestippeld. Volgens hem geldt dat alleen voor de functie, maar niet voor de inhoud en weg ernaartoe. „De manier waarop je jezelf vormt en voorbereidt vul je zelf in.”

Dat bepaald is dat hij koning wordt, ervaart Willem-Alexander niet als onmenselijk, maar „als een hele mooie uitdaging. Het is prachtig om dit te mogen doen. En dat ziet Amalia ook. Daarom komt op een gegeven moment dat omarmen (van het koningschap, red.) ook wel.”

De koning ziet Amalia als een geboren koningin. Toen haar als 11-jarige werd gevraagd hoe ze het vond om de baas van Nederland te worden, zei ze: Iedereen staat boven mij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer