Kerk & religie

Prof. Baars: ”De Heilige Oorlog” van Bunyan wijst op listen van duivel

„Het boek ”De Heilige Oorlog” gaat over de listen van de boze en de verleiding tot zonde. Men kan de duivel in de prediking geen grotere dienst bewijzen dan door over hem te zwijgen.”

Van onze correspondent
24 May 2023 09:09Gewijzigd op 23 October 2023 15:12
Prof. dr. A. Baars en René Heij tijdens de boekpresentatie van "De Heilige Oorlog". beeld Klomp Creative
Prof. dr. A. Baars en René Heij tijdens de boekpresentatie van "De Heilige Oorlog". beeld Klomp Creative

Dat zei prof. dr. A. Baars dinsdagavond tijdens de presentatie van het boek ”De Heilige Oorlog” van John Bunyan. Dat gebeurde tijdens een livestream van uitgeverij De Banier, waarin uitgever René Heij de hoogleraar bevroeg.

Het boek verschijnt als deel 12 in de serie ”Puriteinse klassieken”, in een groene omslag en met een afbeelding van de schrijver. In deze serie zijn al twee andere boeken opgenomen van de beroemde Engelse puritein, namelijk ”De Christenreis” en ”De Christinnereis”. Die uitgaven zijn opnieuw uit het Engels vertaald door prof. Baars, emeritus hoogleraar van de Theologische Universiteit Apeldoorn. ”De Heilige Oorlog” is vertaald door zijn dochter, Thera Tanis-Baars. Prof. Baars heeft de vertaling nagekeken en het boek van een inleiding en kanttekeningen voorzien.

De drie boeken hebben met elkaar gemeen dat ze de geestelijke strijd in beelden beschrijven. De eerste twee, die het geestelijke leven van personen beschrijven, zijn anders dan ”De heilige Oorlog”, aldus de hoogleraar. „In het laatste boek wordt de ziel van de mens voorgesteld als een stad met poorten, de zintuigen van de mens. Stad Mensziel valt af van God, El-Shaddai. El-Shaddai onderneemt pogingen om de stad te heroveren. Vier kapiteins redden het niet, maar prins Immanuel lukt het wel. Mensziel valt later weer in handen van Diabolus, waarna ze ten prooi valt aan allerlei soorten van twijfel. Ten slotte overwint Immanuel definitief.”

<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F19345404_118423b105.JPG” caption=“Boekpresentatie door uitgeverij De Banier van “De Heilige Oorlog”. beeld Klomp Creative” alt=“19345404.JPG” />

De hoogleraar noemde het boek eenvoudig door de beelden, maar ook complex door de vele personen in het leger van El-Shaddai en de vele tegenstanders. „Je kunt de draad gemakkelijk kwijtraken.”

Er zijn accentverschillen tussen de eerste twee boeken en ”De Heilige Oorlog”, zo stelde prof. Baars. In ”De Christenreis” is Christen bij het kruis, waar hij het pak van zonden kwijtraakt, een centraal beeld. „Het beeldt het werk van de Heere Jezus uit en de verzekering van de vergeving die Christen ontvangt. In ”De Heilige Oorlog” blijft het borgtochtelijke werk van Christus in de schaduw. De reddende grond daar is de ontferming van Immanuel, maar er is geen beeldtaal waar het kruis naar voren komt en de daaraan verbonden vergeving van de zonden. Wel kondigt Immanuel de vergeving van zonden af.”

”De Heilige Oorlog” heeft ook voor deze tijd betekenis, zei prof. Baars. Hij noemde het gebruik van beelden in de prediking. „Beeldend preken is een grote gave.”

Verder verwees hij naar de listen van de boze, de verleiding tot zonde, de twijfels en aanvechtingen. „Het boek tekent de verleidende kracht van de duivel en bewijst goede diensten in de ontmaskering van zijn listen. Je kunt de duivel geen grotere dienst bewijzen dan door in de prediking over hem te zwijgen. De satan heeft grote toorn. Dat zien we nu om ons heen gebeuren.”

Hij waarschuwde om niet te klein te denken van de macht van het ongeloof en het inwonend verderf na ontvangen genade. „Als de machten niet gedood worden, steken ze telkens de kop weer op. We moeten vasthouden aan de woorden van de Heere Jezus: „Waakt en bidt opdat gij niet in verzoeking komt”. Als die komt, is het vaak een verzoeking tot ongeloof en twijfel.”

Meer over
John Bunyan

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer