Rutte naar Kamer voor debat over opvolging toeslagenrapport
Minister-president Mark Rutte moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden over de manier waarop het kabinet gevolg heeft gegeven aan het rapport Ongekend Onrecht over het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Het is ruim twee jaar geleden dat het vorige kabinet viel naar aanleiding van dit vernietigende rapport.
Een parlementaire ondervragingscommissie legde destijds bloot hoe ambtenaren, ministers en staatssecretarissen en zelfs rechters jarenlang niet thuis gaven terwijl tienduizenden burgers vermorzeld werden door een doorgeslagen fraudejacht door de Belastingdienst. Het kabinet trad af maar beloofde tegelijkertijd op tal van terreinen beterschap.
De ruimhartige schadeloosstelling die destijds in het vooruitzicht werd gesteld, wil maar niet vlotten. Gedupeerden kregen wel allemaal een bedrag van 30.000 euro en hulp bij het wegwerken van schulden. Maar voor velen is de daadwerkelijke schade veel groter, en de beoordeling van individuele dossiers kost veel meer tijd dan gedacht.
Het nieuwe kabinet dat begin vorig jaar aantrad, nam zich daarnaast voor een nieuw stelsel op te tuigen waarin de kinderopvangtoeslag overbodig wordt. Vorige maand werd evenwel duidelijk dat dit plan voor bijna gratis kinderopvang wegens problemen met de uitvoerbaarheid op de langere baan wordt geschoven.
Daarnaast beloofde Rutte beterschap bij de informatievoorziening aan de Tweede Kamer. De ondervragingscommissie was zeer kritisch over de grote moeite die het Kamerleden kostte om cruciale informatie te achterhalen in het toeslagenschandaal.
Ook bij andere regelingen en uitkeringen wordt bekeken waar burgers klem komen te zitten door te strenge regels. Kort samengevat mogen mensen niet meer als fraudeur worden weggezet, alleen omdat zij een een klein foutje hebben gemaakt bij het invullen van een ingewikkeld formulier.