„Deel coronasteun wordt nooit meer terugbetaald”
Van de ruim 60.000 bedrijven die nog niets van hun coronaschuld hebben afgelost aan de belastingdienst, is zo’n 70 tot 80 procent niet levensvatbaar.
Dat zegt Michiel Hordijk, directeur van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) vrijdag tegen De Telegraaf. En ook onder de bedrijven die wel zijn begonnen met aflossen, zitten heel wat ondernemers die achterlopen met hun betalingen. „Ik verwacht dat ook daar veel ondernemers moeten stoppen.”
Het betekent dat van de coronaschuld die bij de belastingdienst openstaat –eind april was dat 16,5 miljard euro– een deel nooit afgelost wordt. Hordijk verwacht dat zeker 1,5 miljard euro niet terugbetaald wordt, maar „waarschijnlijk gaat het meer richting drie tot vijf miljard euro die de overheid zal moeten afschrijven”.
Het IMK helpt op verzoek van gemeenten, de belastingdienst of van ondernemers zelf, bedrijven bij het bepalen of ze nog kunnen voortbestaan of dat ze beter kunnen stoppen. „Veel van deze ondernemers hebben het mentaal moeilijk. Vaak zijn ze opgelucht als wij zeggen dat hun bedrijf niet kan voortbestaan.” Volgens Hordijk weten die ondernemers diep van binnen wel dat het niet werkt. „Het is vaak vechten tegen de bierkaai. En als wij dan zeggen ‘hier houdt het op’, geeft dat veel rust.”
Ontkenningsgedrag
Het instituut ziet „massaal ontkenningsgedrag” onder de groep ondernemers die nog steeds niets hebben afgelost en in oktober uitstel van betaling van hun belastingschuld hadden aangevraagd. „Velen verstenen als ze iets op de deurmat horen vallen, of als ze de postbode alleen al zien”, vertelde Hordijk onlangs nog. „Brieven gaan soms ongeopend in een la. We zien klachten die lijken op PTSS – vooral bij ondernemers met schulden die al voor corona in zwaar weer zaten en het door alle steun tot nu hebben weten uit te houden.”
In corona-tijd hoefden 400.000 ondernemers die daarom verzochten geen belasting te betalen.