Van der Burg: Werken aan terugkeer voorwaarde bij opvang ongedocumenteerden
Het Rijk blijft investeren in de opvang van illegalen, maar gemeenten moeten zich dan wel houden aan de afgesproken voorwaarden.
Die waarschuwing gaf asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD) hen woensdag mee in een Kamerdebat.
Eén van de voorwaarden is dat het bieden van verblijf uitdrukkelijk is bedoeld om vreemdelingen in staat te stellen te werken aan een terugkeer, aldus Van den Burg. Gemeenten die deze doelstelling willen loslaten, lopen het risico de rijksbijdrage te verspelen, zo waarschuwde hij.
Twee weken geleden, bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota, wees het ministerie van Financiën een verzoek van Van der Burg voor een structurele, meerjarige regeling voor deze opvang af. Verschillende gemeenten concludeerden daaruit ten onrechte dat het Rijk zijn handen daar helemaal van wilde aftrekken. Om de onrust te bezweren, bevestigde Van der Burg dinsdag dat het kabinet het huidige aantal van vijf opvanglocaties wil uitbreiden tot een landelijk dekkend netwerk, zoals ook is afgesproken in het coalitieakkoord.
Omdat hij geen structurele middelen krijgt, gaat hij voor het benodigde bedrag van minimaal 30 miljoen euro op zoek binnen zijn eigen begroting, aldus Van der Burg woensdag.
Nadat de lucht over de opvang was geklaard, uitten vrijwel alle partijen hun zorg over de jongste prognose van de asielinstroom. Van der Burg verwacht dit jaar minstens 70.000 asielzoekers, zo’n 20.000 meer dan vorig jaar. Volgens het CDA moet het kabinet switchen naar het tweestatusstelsel dat Nederland, in tegenstelling tot veel andere EU-landen, in 2000 afschafte. Een dergelijk stelsel biedt mensen die vanwege oorlog op de vlucht staan een minder ruime en ook kortere bescherming, dan mensen die vluchten vanwege hun geloof of hun verzet tegen een wreed regime.