Economie

Chocobedrijf Callebaut doet langer over duurzame cacao-inkoop

Een van ’s werelds grootste fabrikanten van chocola, Barry Callebaut, zegt vijf jaar langer de tijd nodig te hebben om volledig duurzaam ingekochte cacao te kunnen gebruiken. Daarvoor is het nodig om de herkomst van alle grondstoffen met zekerheid vast te kunnen stellen. De leverancier voor bedrijven als Nestlé en Hershey, maar bijvoorbeeld ook Tony’s Chocolonely en Albert Heijn, wilde dat aanvankelijk in 2025 voor elkaar hebben, maar verschuift die deadline nu naar 2030.

ANP
10 May 2023 11:59

„We verleggen de deadline waarop al onze ingrediënten gecertificeerd en geverifieerd zijn naar 2030, zodat ze ook herleidbaar zijn tot op het niveau van de boerderij”, laat een woordvoerder weten. Het volgen van de herkomst van cacao is onder andere nodig om er zeker van te zijn dat er geen sprake was van kinderarbeid in de toeleveringsketen van de chocoladefabrikant.

Grote chocolademakers krijgen geregeld kritiek voor hun omgang met cacaoboeren in West-Afrika, waar Barry Callebaut zeker 60 procent van zijn cacao vandaan haalt. Die boeren hebben volgens hulporganisaties vaak met extreme armoede te maken. Zo stelde ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad in december nog dat grote producenten geen hogere prijzen voor cacao zijn gaan betalen. De armoede onder cacaoboeren leidt ook tot meer kinderarbeid, stelde de organisatie.

Barry Callebaut maakte zijn nieuwe doelstellingen voor duurzaamheid bekend en erkent daarin dat kinderarbeid een probleem is bij toeleveranciers van het Belgisch-Zwitserse bedrijf. Voor 2025 wil het concern een systeem opzetten dat ervoor moet zorgen dat mensenrechten binnen de toeleveringsketen worden gerespecteerd. Voor alle gevallen van kinderarbeid die daarbij aan het licht komen, moet een oplossing worden gevonden.

Barry Callebaut zegt ook te willen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Maar Steven Retzlaff, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor de inkoop van cacao, vindt dat zijn werkgever de strijd tegen klimaatverandering en armoede niet in zijn eentje kan waarmaken. „We hebben een publieke interventie nodig voor structurele veranderingen die verdergaan dan onze directe toeleveringsketen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer