Verdonk: Ali’s dood begon met roof tasje
„Als de jongen de tas niet had gestolen, reed hij nog gewoon op zijn scooter rond en zat de vrouw nu gewoon thuis.” Zo reageert minister Verdonk van Integratie op de commotie die in Marokkaanse kringen is ontstaan over de dood van Ali el B., de tasjesdief die maandag in Amsterdam werd doodgereden.
Van moord is in deze zaak geen sprake, zo onderstreepte Verdonk donderdag op Radio 1. De automobiliste heeft volgens haar niet iemand doodgereden alleen omdat ze hem niet mocht en hem toevallig op straat tegenkwam. „Maar ik pleit niemand vrij”, voegde ze eraan toe.
Politicus Wilders vindt het „schandelijk” dat justitie in Amsterdam de 43-jarige vrouw verdenkt van doodslag op een Marokkaanse tasjesdief. „Dit is de wereld op zijn kop. Ze maken van een slachtoffer een dader en andersom.” Het uit de VVD gestapte kamerlid noemt het onbegrijpelijk en ongepast dat de vrouw nu wordt vervolgd. Hij wil dat alle Marokkaanse raddraaiers bij herhaalde straatterreur het land worden uitgezet.
De gemeente Amsterdam kreeg donderdag veel boze telefoontjes over de stille tocht die zou worden gehouden ter herdenking van de omgekomen tasjesdief. Naar aanleiding van de protesten werd besloten de tocht af te blazen. Burgemeester Cohen vindt zo’n tocht een „slecht signaal” en wijst erop dat de hele zaak „wel allemaal begonnen is met een tasjesroof.” Familie en vrienden van de Marokkaan zullen nu een korte tocht houden van de plaats waar het is gebeurd naar een nabijgelegen moskee.
De 43-jarige automobiliste is inmiddels door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam in vrijheid gesteld. Hij vindt dat de vrouw niet met opzet heeft gehandeld. Ze was ze er volgens hem niet op uit om de bestuurder en zijn passagier op de scooter dood te rijden. Ze blijft wel verdachte in deze zaak. Justitie had om verlenging van het voorarrest gevraagd op verdenking van doodslag. Ze zou een onaanvaardbaar risico hebben genomen.
Justitie wil niet zeggen of de vrouw na haar vrijlating wordt bewaakt. Vrienden van de tasjesrover hebben laten weten de dood van Ali te zullen wreken. Hij was eerder betrokken bij een roofoverval op een Xenos-filiaal. De uitspraak zou aanvankelijk op 31 januari zijn, maar werd verplaatst naar vanmiddag vanwege het overlijden van de verdachte.
Een meerderheid (66 procent) van de Nederlandse bevolking vindt dat de dood van de Amsterdamse tasjesdief een tragisch ongeval is. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden denkt 19 procent dat er wel opzet in het spel was, blijkt uit het onderzoek. Uiteindelijk vindt 79 procent van de respondenten dat het overlijden van de dader het risico is van het begaan van een misdaad.