Kerk & religie

Zeker 58 doden en tientallen verwoeste kerken bij etnisch geweld India

In Manipur, een deelstaat in het noordoosten van India, zijn de afgelopen dagen bij etnische onlusten zeker 58 mensen om het leven gekomen. Een groot deel van hen was christen. Ten minste vijftig kerken zijn verwoest of verbrand.

Redactie kerk
9 May 2023 09:30
Een militair en een paar dorpsbewoners staan maandag bij een kerk die tijdens etnische onlusten in de Indiase staat Manipur is verwoest. De afgelopen week kwamen zeker 58 mensen bij het geweld in de regio om het leven. beeld AFP, Arun Sankar
Een militair en een paar dorpsbewoners staan maandag bij een kerk die tijdens etnische onlusten in de Indiase staat Manipur is verwoest. De afgelopen week kwamen zeker 58 mensen bij het geweld in de regio om het leven. beeld AFP, Arun Sankar

Dat meldde de website Christian Today dinsdag.

Volgens onbevestigde berichten zijn er in 27 dorpen christenen aangevallen. Daarbij werden tientallen kerken verwoest. De lokale christelijke gemeenschap heeft de regering ervan beschuldigd de aanvallers te steunen.

In meerdere Indiase staten braken woensdag onrusten uit. Een demonstratie mondde uit in geweld. Inheemse groepen protesteerden tegen de erkenning van de Meitei-gemeenschap in de deelstaat als stam. India heeft quota voor mensen uit erkende stammen voor onder meer overheidsbanen en plekken op universiteiten. Zo wil het land ongelijkheid en discriminatie aanpakken. Andere inheemse groepen uit Manipur willen niet dat de Meitei deze erkenning krijgt, omdat het de grootste etnische groep in de staat is. Zij vrezen dat mensen uit de Meitei-gemeenschap bij erkenning hun gereserveerde plekken innemen.

De verhouding tussen de Meitei-gemeenschap en de christenen ligt al langere tijd gevoelig. Van de 58 mensen die bij de etnische onlusten om het leven zijn gekomen, is de meerderheid christen.

Internet

De Indiase autoriteiten hebben het internet in Manipur platgelegd in een poging de onrust te beperken. Informatie uit de regio komt daarom maar beperkt naar buiten. Het is daardoor moeilijk vast te stellen wat de omvang van de schade onder de christelijke gemeenschap is.

Nadat militairen naar de getroffen gebieden waren gestuurd, namen de intensiteit en de frequentie van de aanvallen donderdagavond af. Vrijdagavond was er echter opnieuw een oplaaiing van het geweld.

Gevlucht

Inmiddels zijn er duizenden militairen naar de regio gestuurd om de orde te herstellen. Zeker 23.000 mensen zijn gevlucht door het geweld van de afgelopen week. Volgens de media zijn zij door de regering en het leger naar veilige onderkomens gebracht. Anderen hebben hun toevlucht gezocht in naburige staten zoals Mizoram, Maghalaya en Nagaland, regio’s waar christenen in de meerderheid zijn. Volgens berichten in de media zijn ook leden van de Meitei-gemeenschap aangevallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer