Zorgen Rijksrecherche over omkopen ambtenaren door tussenpersonen
De Rijksrecherche maakt zich zorgen over de opkomst van criminele tussenpersonen die ambtenaren omkopen om gegevens te verkrijgen en die de informatie dan aan criminele organisaties doorverkopen. Algemeen directeur Arthur van Baaren van de Rijksrecherche zegt in een interview in NRC dat „het corrumperen van ambtenaren een verdienmodel is geworden”.
Volgens Van Baaren zijn overheidsinstellingen vaak nog te naïef en zijn medewerkers zich er niet of nauwelijks van bewust dat er onder criminelen veel belangstelling is voor informatie die ze hebben. Het gaat dan om persoonsgegevens: namen, adressen, kentekens en paspoort- of rijbewijsnummers.
Van Baaren legt in de krant uit dat voorheen een corrupte ambtenaar en de crimineel elkaar kenden, via bijvoorbeeld school of uit de buurt. „Nu zien we tussenpersonen die bewust op zoek gaan naar ambtenaren die ze kunnen corrumperen. De informatie die ze zo vergaren, verkopen ze dan door aan een of meerdere criminele organisaties.”
De baas van de Rijksrecherche zou graag willen dat voor sommige overheidswerkzaamheden, zoals het uitgeven van een paspoort, de ambtenaar gecertificeerd moet zijn. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is volgens hem namelijk niet altijd voldoende.
„Als het om corruptie en het lekken van informatie gaat, hebben we in 2022 49 zaken in onderzoek genomen, zo staat in ons jaarverslag dat woensdag verschijnt”, zegt Van Baaren in NRC. „Maar los van de aantallen, maak ik me vooral zorgen over het soort zaken.”
Als voorbeeld noemt hij een voormalig gemeenteambtenaar in Den Haag die eind vorig jaar is veroordeeld voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. Ook zij werd benaderd door een contactpersoon die de rechtbank de schakel tussen de boven- en onderwereld noemde. „Dit is helaas geen incident, we zien dit wel vaker”, aldus Van Baaren.