Rode Kruis bang voor vage uitkomst VN-top
Het Rode Kruis is niet gerust op een goede uitkomst van de VN-Wereldconferentie voor Rampenbestrijding die zaterdag in Kobe afloopt. Er moeten duidelijker doelen komen om het aantal slachtoffers van natuurrampen in de komende tien jaar substantieel te verminderen, aldus de internationale hulporganisatie.
„Er is nog steeds tijd om een positief resultaat te bereiken, maar er is een groot gevaar dat we niet verder komen dan wat retorische uitspraken”, zei Eva von Oelreich van de hulporganisatie donderdag.
Omdat armoede en gevoeligheid voor de gevolgen van natuurrampen nauw met elkaar verbonden zijn, roept het Rode Kruis op tot duidelijke aansluiting bij de zogenoemde Millenniumdoelstellingen. Die doelstellingen moeten onder meer de extreme armoede vóór 2015 halveren. Ze werden aangenomen op een VN-top in Johannesburg in 2000.
Het Rode Kruis is ervan overtuigd dat wettelijke en politieke verbanden op alle niveaus nodig zijn om te komen tot een gemeenschappelijk antwoord op natuurrampen. Veel falen in de internationale hulpverlening is het gevolg van onvoldoende wettelijke afspraken over de meest wezenlijke zaken in de hulpverlening, zoals de manier van communicatie en de status van het personeel, zegt de hulporganisatie.
Het Rode Kruis benoemde vrijdag Johan Schaar (54) tot hulpcoördinator voor de getroffen gebieden in Azië. Hij is daarmee verantwoordelijk voor de grootste hulpoperatie in de geschiedenis van het Rode Kruis.
Schaar zei, direct na zijn benoeming vrijdagmorgen in Kobe, te hopen op een goede uitkomst van de conferentie. „Het zou moeilijk te accepteren zijn wanneer de inzichten die tijdens de recente tsunami-ramp zijn opgedaan niet terecht zouden komen in de besluiten van deze conferentie. Het zou bijzonder droevig zijn als er nu geen ambitieus actieplan komt.”
Schaar riep de internationale gemeenschap op veel meer te investeren in rampenpreventie en risicovermindering om een nieuwe tragedie in de regio te voorkomen.
Het Rode Kruis verwacht nog zeker vijf jaar in de getroffen gebieden in Azië hulp te verlenen. Schaar: „Het is onze ervaring dat wij mensen direct moeten helpen. Het is echter ook nodig de risico’s in dit gebied op langere termijn verminderen.”