Binnenlandbevrijdingsdefilé

Pieter drukt Pieter de hand in Wageningen

Voor aanvang van het bevrijdingsdefilé in Wageningen drukt de ene Pieter de andere Pieter de hand. Van Vollenhoven vertrekt halverwege per jeep, Verhoeve net voor de regen. „Jammer dat er zo weinig buitenlandse veteranen meer zijn.”

Riekelt Pasterkamp
5 May 2023 17:51
Aan het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen doen ruim 1500 veteranen mee. beeld Riekelt Pasterkamp
Aan het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen doen ruim 1500 veteranen mee. beeld Riekelt Pasterkamp

Net op tijd is het defilé vrijdagmiddag afgelopen. Pal nadat de laatste veteraan zijn hakken laat zien op het 5 Mei Plein, komt de regen in Wageningen met bakken uit de hemel. De flyby van historische toestellen is dan al geannuleerd. Vorig jaar ging die ook al de mist in. Eregast Mr. Pieter van Vollenhoven ziet de bui waarschijnlijk al hangen en verlaat halverwege de parade per jeep het terrein.

Organisator Wageningen45 heeft vrijdag de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen vanwege mogelijke hinder van het weer voor de zeer hoogbejaarde veteranen die aan het defilé deelnemen, maar zij hebben hun eretocht nog net voor het gaat regenen kunnen volbrengen. Het defilé en de voorafgaande herdenking van de capitulatie in mei 1945 in hotel De Wereld trok vele duizenden toeschouwers, schat de gemeente.

Opvallende gasten zijn de vrouwelijke ambassadeurs in Nederland van de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, respectievelijk Shefali Razdan Duggal, Lisa Helfand en Joanna Roper. Ook Ridder Militaire Willemsorde Marco Kroon is present.

Britten

Het traditionele bevrijdingsdefilé wordt geopend door veteranen die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Zeventien Britten, van wie de oudste 99 jaar is, zijn naar Nederland gebracht door de London Taxi Charity Service, een organisatie die al 75 jaar reizen van oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk, België en Nederland mogelijk maakt.

Aan het defilé doen in totaal ruim 1500 veteranen mee. Ze passeren lopend of in voertuigen staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat en commandant der strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim die op het 5 Mei Plein het defilé afnemen.

De militairen werden voor Nederland uitgezonden naar onder andere Korea en Nieuw-Guinea, maar ook naar recentere missies in Afghanistan en Kosovo. De lange stoet wordt afgesloten met studenten van de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap) in oranje shirts. Ook zij krijgen van het publiek een applaus.

Vrij

Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër voor de SGP, meldt zich vrijdagmorgen al vroeg met zijn vrouw bij de hekken op het 5 Mei Plein. „We hebben een dagje vrij en zijn hier nog nooit geweest”, verklaart de politicus. Met de duimen omhoog geeft hij tijdens het defilé aan het prima naar zijn zin te hebben. „Dank aan de vele militairen die hun leven riskeerden of zelfs verloren voor onze vrijheid”, zet hij even later op Twitter.

Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en burgemeester van Gouda, wil graag op de foto met zijn Wageningse ambtgenoot Floor Vermeulen. „Jammer dat er zo weinig buitenlandse veteranen meer zijn”, zegt Verhoeve. Hij is in Wageningen namens de Oranjebond. „De helft van de Oranjevrijwilligers in Nederland is ook betrokken bij 4 en 5 mei.”

Burgemeester Vermeulen is blij met de samenwerking met het ministerie van Defensie voor de komende jaren. „Daarmee blijft het defilé een vast onderdeel van 5 mei en mogen we ook in de toekomst actief dienende militairen blijven ontvangen in de ”Stad der Bevrijding”.” Koesteren van de vrijheid draagt bij aan het behoud ervan, zegt staatssecretaris Van der Maat in een toespraak. „We staan zelf aan de basis door iedere dag elkaar te verdragen en naar elkaar te luisteren.”

Meer over
Bevrijding

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer