Goede verlichting is omzetvergroter
Goede verlichting in je winkel of bedrijf draagt bij tot een grotere omzet, hoort Rien Meeuse (49) vaak van zijn klanten. LED-lampen zijn energiezuinig en zorgen tevens voor de juiste beleving bij een product.
Een autoshowroom vraagt andere verlichting dan een meubelzaak, hetzelfde geldt voor een bakker en een visboer. Van sprankelend fris tot warm gedimd: „Kleur en hoeveelheid zijn enorm belangrijk; en met LED is heel veel mogelijk”, zegt Meeuse. Hij richt zich met zijn in Heinkenszand gevestigde onderneming Meeuse LED op het realiseren van verlichtingsprojecten, voor binnen en buiten. „Wij adviseren daarbij en dat geeft toegevoegde waarde. Het gaat er ons niet om zo veel mogelijk te verkopen. Wij zijn vooral blij met een tevreden klant, dan is onze missie geslaagd.”
Meeuse runde eerder een constructiebedrijf in Vlissingen-Oost. Rond 2007 begon hij met het ontwikkelen van straatverlichting die wordt opgewekt door zonne- en windenergie. Zo kwam hij bij LED terecht, een technologie die toen nog in de kinderschoenen stond en die nu bij een zelfde lichtopbrengst maar circa 10 procent van de stroom verbruikt die de traditionele halogeenlamp nodig heeft. Het ingezette traject van innovatie liep echter vast. Oorzaak was volgens Meeuse de ontoereikende regelgeving van provincies en gemeenten.
Handel
„Ik wilde van jongs af de handel in. Ik houd van persoonlijke contacten en ik heb ook altijd een uitdaging nodig. Dat betekent voor mij denken in kansen en mogelijkheden. Een eigen product –het maakt niet uit wat– was steeds mijn doel.” De benodigde kennis over LED verwierf hij voornamelijk door zelfstudie. „Verdiep je erin, lees erover, blijf op de hoogte.”
In 2012, in een periode van minder gunstig economisch tij, ging het constructiebedrijf failliet. „Toen ben ik doorgegaan in de verlichting. Ik had mijn kanalen en bouwde met behulp daarvan de nieuwe bv Meeuse LED op.” Die werkt nog vanuit een gehuurde ruimte, maar de plannen voor de bouw van een eigen, twee verdiepingen tellend pand elders in Heinkenszand zijn klaar. „We hopen voor de winter te verhuizen.”
De activiteiten richten zich tot dusver bijna uitsluitend op de zakelijke markt, op winkels, kantoren, fabrieken, scholen, kerken en andere gebouwen. Vooral advertenties geven het bedrijf bekendheid. Het afzetgebied omvat het gehele land, een enkele keer reikt het tot voorbij de grens. „We gaan bij de klant op bezoek –of hij komt hierheen– we presenteren ons verhaal, laten lampen voelen en zien, adviseren en maken een voorstel. Daarna volgt de uitvoering.”
Voor dit laatste schakelt Meeuse externe installateurs in, liefst uit de omgeving van de betrokken locatie. „Wij brengen specialistische kennis over de verlichting in, zij beschikken over specialistische kennis op het gebied van elektriciteit. We hebben zelf geen monteurs in dienst.”
China
Eigenlijk opereert de onderneming als een groothandel. Zij koopt en verkoopt. De producten worden rechtstreeks ingekocht bij een fabriek van een Nederlandse immigrant in China. „Die levert absoluut kwaliteit. Daar staan wij richting onze afnemers garant voor. Er is veel verschil in led-lampen, bijvoorbeeld wat betreft levensduur. Wij zijn geen budgetverkoper, wij doen niet mee aan prijsconcurrentie via internet, wij verkopen alleen goed materiaal.”
Ondertussen is Meeuse druk bezig om binnenkort via een nieuwe website, met de naam Foruse.nl, ook te verkopen aan particulieren. De bedoeling is dat bedrijven uit andere sectoren, vooral kleinere winkels, via dit nieuwe platform en tegen een vergoeding, eveneens producten aanbieden. „Ik ben altijd bezig met nieuwe dingen, ik kan nu eenmaal niet stilzitten en probeer anderen daarin mee te nemen.”
Tegelijk verzorgt Meeuse als interim docent wekelijks tien lesuren godsdienst aan het Calvijn College in Goes. „Dat vind ik mooi om te doen. Je draagt als ondernemer verantwoordelijkheid voor de continuïteit van je bedrijf. Het moet dus winstgevend zijn. Maar niet alles draait om geld, om hele dagen bezig zijn met hoe je nog een euro extra kan verdienen. Dat alleen is het niet, daar leven we niet voor.”