Politie ontmantelt 20 procent meer labs synthetische drugs
Vorig jaar heeft de politie 20 procent meer productielocaties van synthetische drugs ontmanteld dan het jaar ervoor. Daarmee ligt het op hetzelfde niveau als in 2019 en de jaren daarvoor. Het aantal ontdekte hennepplantages zakte juist in 2022, net als het aantal gevonden dumpingen van drugsafval. De politie noemt het opvallend dat het aantal gevonden labs waar synthetische drugs gemaakt wordt fors is gestegen in Zuid-Holland en binnen de politie-eenheid Noord-Nederland. Het gaat om een verdrievoudiging en een verdubbeling.
De politie trof vorig jaar 105 productielocaties van synthetische drugs, heroïne of cocaïne aan, is te lezen in het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2022. Het vermoeden is dat de drugsmarkt zich heeft hersteld nadat in 2020 een recordaantal labs werd ontmanteld, dankzij cryptocommunicatie. Hierdoor zag de politie in 2021 een scherpe daling. Landelijk portefeuillehouder drugs Willem Woelders noemt dat herstel zorgelijk, „want de productie van drugs ontwricht onze samenleving”.
Het aantal ongelukken met drugslabs is het afgelopen jaar verdubbeld. „Drie keer brand, vier keer een explosie en twee keer een situatie met chemische stoom of damp”, aldus Woelders.
In 2022 trof de politie 13 productielocaties aan van GHB. In 2021 waren dit er nog 3. Ook vond de politie naar eigen zeggen opvallend veel locaties waar cocaïne wordt gefilterd uit het materiaal waarin het gesmokkeld is. De politie denkt dat criminele organisaties mogelijk vaker cocaïne smokkelen die chemisch is verwerkt in bijvoorbeeld kleding in plaats van via verstopte blokken.
Amfetamine blijft de drug waarvan de meeste productielocaties werden ontdekt, 38. Hierna volgden methamfetamine en MDMA. Dat er minder hennepkwekerijen zijn ontmanteld - 2285 in 2021 naar ruim 1600 vorig jaar - komt volgens Woelders door verschillende factoren. Zo is er weinig capaciteit binnen regionale eenheden van de politie en zijn hennepkwekerijen door verhullende methoden moeilijker te vinden.
Dumpingen van drugsafval werden vorig jaar 155 keer ontdekt. Een daling van 25 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dit staat volgens Woelders in schril contrast met de stijging van het aantal ontdekte productielocaties. „Een mogelijke verklaring van die daling zou kunnen zijn dat het afval wordt opgeslagen of achtergelaten op productielocaties”, zegt hij. „Een andere mogelijkheid is dat het afval door de criminele organisatie wordt verzameld en op een alternatieve wijze wordt geloosd.”