Binnenland
Opnieuw verlaat CDA’er Tweede Kamer, Jaco Geurts naar Maasdriel

Opnieuw vertrekt een CDA’er uit de Tweede Kamer. Jaco Geurts wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Maasdriel, meldt de woordvoerder van de commissaris van de Koning in Gelderland. De benoeming gaat op 1 juni in en de waarneming zal naar verwachting tot juni volgend jaar duren. De 52-jarige Geurts zit sinds 2012 in de Kamer en voerde onder meer het woord over woningbouw en landbouw.

ANP

Eerder deze week kondigde ook CDA-Kamerlid Agnes Mulder haar vertrek aan. Zij wordt directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB in het noorden van het land. Eind januari verliet ook Kamerlid en oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops het Binnenhof om bestuursvoorzitter te worden van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid, een belangenbehartiger voor deze sector.

Mulder, Geurts en Knops behoorden tot de meest ervaren parlementariërs voor de christendemocraten. Hun partij heeft de afgelopen jaren fors verlies geleden bij verschillende verkiezingen. Onlangs nog zakte het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen terug van 74 naar 43 Statenzetels. Het ziet ernaar uit dat de partij van Wopke Hoekstra in de Eerste Kamer vijf van de negen zetels overhoudt.

Hoekstra wil evenwel niets weten van een leegloop bij de Tweede Kamerfractie van zijn partij. Hoewel hij erkent dat die in een week twee ervaren krachten verliest, denkt hij dat een goede mix van ervaring en jong talent overblijft. De CDA-vicepremier benadrukt vooral dat zowel Geurts als Mulder „heel veel” voor het CDA heeft betekend, en dat zij dat allebei in hun nieuwe functie zullen blijven doen.

Geurts was voorafgaand aan zijn Kamerlidmaatschap onder meer raadslid in de Gelderse gemeente Barneveld. „Het is eervol om waarnemend burgemeester van Maasdriel te mogen worden”, zegt Geurts op Twitter. „Mijn inzet is om voor alle inwoners en de regio betekenisvol te zijn, een verbindende rol te hebben en dienstbaar te zijn aan de ontwikkelingen. Het was een voorrecht ruim 10 jaar Tweede Kamerlid te mogen zijn.”

Fractievoorzitter Pieter Heerma bedankt Geurts op Twitter voor de jarenlange samenwerking in de CDA-Kamerfractie, zijn „eigen wijze inbreng” en „grote inzet voor de landbouw en volkshuisvesting”. Maasdriel krijgt met Geurts „een gedegen en betrokken waarnemend burgemeester, maar bovenal een loyaal, oprecht en warm mens als burgervader.”

Mulder wordt opgevolgd door Bart van den Brink, voormalig politiek assistent van CDA-minister Hugo de Jonge. Het is nog niet bekend wie Geurts gaat opvolgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer