Ingreep uitzendmarkt heroverwogen en vertraagd na kritiek RvS
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) heroverweegt een deel van haar plannen voor de uitzendmarkt door een kritisch advies van de Raad van State. Een wetsvoorstel moet certificering voor uitzendbureaus verplichten in de strijd tegen misstanden, vooral tegenover arbeidsmigranten, maar de adviseur van de regering zet vraagtekens bij het plan. Vertraging is onvermijdelijk, meldt de minister.
De Raad van State (RvS) vraagt zich af „of een eenvoudiger vormgegeven stelsel niet de voorkeur verdient”. Bovendien zou de overheid een meer centrale rol moeten spelen. De publiek-private invulling van de plannen „leidt tot een spreiding van het toezicht en de handhaving over verschillende instanties” waardoor effectief toezicht onzeker is.
Het wetsvoorstel is wel een „betekenisvolle eerste stap” tegen misstanden bij malafide uitzendbureaus, zegt de Raad van State. Invoering van het verplichte certificeringsstelsel is onderdeel van een reeks plannen waarmee het kabinet de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten, veelal uit Oost-Europa, wil verbeteren. Maar de Raad adviseert het voorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer, tenzij het is aangepast.
Het advies is voor Van Gennip dan ook aanleiding „om zorgvuldig te overwegen of en, zo ja, welke aanpassingen in het wetsvoorstel aangewezen zijn”. Ze gaat hier over in gesprek met onder meer werkgeversorganisaties, de uitzendbranche en vakbonden. De voorbereidingen op het nieuwe stelsel gaan wel gewoon door, benadrukt de bewindsvrouw, zowel op haar ministerie als bij de Arbeidsinspectie.
Van Gennip drukt uitzendbureaus en bedrijven die uitzendkrachten inhuren intussen op het hart dat „iemand hoeft te wachten op wet- en regelgeving om arbeidskrachten, waaronder arbeidsmigranten, menswaardig te behandelen”.