Voorstel nieuw orgaansysteem haalt geen meerderheid
Het voorstel van belangenorganisaties om het systeem voor registratie van orgaandonaties te veranderen, krijgt net geen meerderheid in de Tweede Kamer. De ChristenUnie maakte woensdag in een debat duidelijk tegen het plan te zijn. VVD, SGP en CDA hadden al eerder aangekondigd het voorstel niet te steunen. Daarmee haalt het, zoals het er nu naar uitziet, 73 stemmen.
De ChristenUnie liet eerder nog een achterdeurtje open. Woordvoerder Huizinga zei woensdag na afloop van het debat dat haar fractie vrijwel zeker tegen het nieuwe systeem zal stemmen.
Belangenorganisaties van patiënten die op een wachtlijst staan voor orgaantransplantatie, zijn felle pleitbezorgers van het nieuwe Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). Het houdt in dat mensen automatisch tot donor worden benoemd, als ze tijdens hun leven geen ’nee’ hebben gezegd tegen orgaandonatie.
Een van de problemen van het huidige systeem van orgaandonatie is dat veel mensen niet reageren op verzoeken van de overheid om aan te geven of ze bereid zijn hun organen na hun dood af te staan. De overheid stuurt hen daarover een brief. Het is de bedoeling dat ze antwoorden via een retourformulier.
Achteneenhalf miljoen volwassenen, 65 procent van de bevolking, vult het formulier niet in. Via het ADR–systeem zouden deze mensen dus automatisch donor worden. De overheid meldt hen dat via een tweede brief. Daarin staat dat ze de donorregistratie ongedaan kunnen maken als ze alsnog aangeven hun organen niet af te willen staan. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer vindt deze aanpak te ver gaan. Burgers zouden donor worden, terwijl ze hier nooit duidelijk voor hebben gekozen.
De definitieve stemming in de Kamer over het onderwerp vindt binnenkort plaats. Met name de SP hoopt dat een aantal leden van de VVD–fractie toch voor het ADR–systeem stemt. Volgens VVD–woordvoerder Veenendaal is de kans hierop uiterst klein.
Directeur Beerkens van de Nierstichting reageerde teleurgesteld op het debat in de Tweede Kamer. Maar hij noemt het ’winst’ dat het onderwerp van de orgaandonatie weer volop op de politieke agenda lijkt te staan. Het kabinet wil burgers vaker de vraag voorleggen of ze zich willen aanmelden als donor. Ziekenhuizen moeten bovendien beter beleid ontwikkelen om nabestaanden te wijzen op de mogelijkheid van orgaandonatie. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zei de komende vier jaar 10 procent meer donoren te willen werven.