Westerse commando’s in Oekraïne
In de uitgelekte Amerikaanse defensiedocumenten staat dat er tientallen westerse commando’s actief zijn in Oekraïne, onder wie één Nederlander.
Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag. Het nieuws was woensdagmorgen nog niet bevestigd door het Nederlandse ministerie van Defensie.
De meeste leden van speciale eenheden in Oekraïne komen volgens de documenten uit het Verenigd Koninkrijk, namelijk 50. De overigen zouden komen uit Letland (17), Frankrijk (15), de Verenigde Staten (14) en Nederland (1). Het is niet duidelijk waar de commando’s gestationeerd zijn of wat voor werk ze daar zouden doen.
Rusland speculeert al maanden over de aanwezigheid van westerse troepen in Oekraïne en heeft het vaak over een oorlog tegen de NAVO. Geen van de genoemde landen heeft gereageerd op de bewering dat hun commando’s daar zijn. Wel zeiden verschillende regeringen al dat niet alle informatie in de uitgelekte documenten te vertrouwen is. Zo lijkt er bijvoorbeeld te zijn geknoeid met de schattingen van het dodental van soldaten aan beide kanten.
„Lezers moeten voorzichtig zijn met het doen van aantijgingen die de potentie hebben om desinformatie te verspreiden”, meldde het Britse ministerie van Defensie in een tweet. Het ministerie sprak van een „serieuze onnauwkeurigheid”. Amerikaanse media citeerden intussen medewerkers van het Pentagon die de documenten wel als echt bestempelden. Dat zegt echter nog niet alles over de feitelijke juistheid van alle informatie.
Dienstplicht
Het Russische lagerhuis keurde dinsdag intussen een wet goed die het mogelijk maakt dienstplichtigen via een onlineportaal op te roepen. Daarmee wil Moskou het proces vereenvoudigen om mannen te rekruteren om in Oekraïne te gaan strijden. Nu moet een oproepbrief persoonlijk worden overhandigd aan degene die zich moet aanmelden. Tienduizenden jonge Russen doken onder of vluchtten het land uit zodat ze de brief niet in ontvangst konden nemen.
De nieuwe wet moet dat voorkomen. Wie een elektronische oproep ontvangt kan daar niet meer onderuit. De wet stelt bovendien dat vanaf het moment dat iemand zo’n onlineoproep heeft ontvangen, die niet meer het land uit mag.
Volgens de woordvoerder van het Kremlin was het nodig om het oproepingssysteem te moderniseren na de chaos vorig jaar. Zo konden ambtenaren door verouderde adreslijsten de dienstplichtigen vaak niet vinden om hun de oproepingsbrief te overhandigen.
De zegsman benadrukt dat ondanks de wet geen nieuwe mobilisatieronde gepland staat. Hij zegt daarom niet te vermoeden dat jonge mannen massaal het land gaan verlaten om onder hun plicht uit te komen, zoals vorig jaar het geval was.