Binnenland

Kabinet wacht zwaar debat over verkiezingsuitslag

Oppositie en coalitie houden, op een uitzondering na, de kaarten tegen de borst in aanloop naar het Kamerdebat over de politieke aardverschuiving bij de provinciale verkiezingen van 15 maart, maar vooral over de onduidelijke boodschap van het kabinet afgelopen vrijdag. Het kabinet wil de stikstofaanpak versnellen, maar hoe is volstrekt onduidelijk. Het wordt dinsdag in ieder geval een stevig en zwaar debat, zeggen ingewijden, waarbij zeker een motie van wantrouwen zal worden ingediend.

ANP
3 April 2023 17:44

Zo’n motie zal JA21 in ieder geval steunen, zegt fractievoorzitter Joost Eerdmans. Daarnaast wil JA21 nieuwe verkiezingen. Het wantrouwen in en tussen de coalitie is te groot, evenals het wantrouwen in de maatschappij over de Haagse politiek in de maatschappij. „Het kabinet zit tot zijn nek in het drijfzand. Alleen de kiezer kan het kabinet daaruit trekken.”

Ook volgens PVV-leider Geert Wilders zit er voor het kabinet maar een ding op: wegwezen. „Het is het kabinet van de foute keuzes, ruzies, onenigheid en incompetentie”, laat hij aan het ANP weten. „Het kabinet is in chaos en op alle fronten uitgeregeerd.”

De oppositie zoekt de aanval, weet Eerdmans. Volgens hem vormt de oppositie één blok, maar dat valt nog te bezien. Over de stikstofaanpak is de oppositie hopeloos verdeeld. Partijen als PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen sneller en meer; partijen als verkiezingswinnaar BBB, maar ook JA21 bijvoorbeeld vinden dat het wel een tandje minder kan.

Lang niet iedereen zit bovendien te wachten op de val van het kabinet, zo valt de beluisteren. Dan staat niet alleen de stikstofaanpak weer stil, maar ook andere grote dossiers zoals de herstelbetalingen aan de gedupeerden van het toeslagenschandaal en de Groninger gaswinning. De coalitiepartijen hebben geen baat bij nieuwe verkiezingen. De vier staan op fors verlies. Maar dat geldt ook voor veel oppositiepartijen.

Aan de andere kant wil de oppositie dat een mogelijke kabinetscrisis - vooral CDA en D66 staan in de stikstofcrisis lijnrecht tegenover elkaar - niet maandenlang ‘boven de markt’ blijft hangen. In het debat zal de oppositie sneller duidelijkheid eisen. Ook wordt meer daadkracht van het kabinet gevraagd.

Hoe de coalitiefracties het debat ingaan is onduidelijk. De VVD wil er niet op vooruitlopen. D66 heeft meerdere keren benadrukt dat de in het regeerakkoord afgesproken stikstofaanpak onverkort moet doorgaan. D66-leider Sigrid Kaag heeft dat zaterdag nog eens op de site van de partij bevestigd. De wens van CDA-leider Wopke Hoekstra om later te gaan heronderhandelen over de stikstofparagraaf in het regeerakkoord, heeft D66 „ter kennisgeving aangenomen. Wij houden koers”, schrijft Kaag.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker zal erop hameren dat er nu echt werk moet worden gemaakt van de stikstofaanpak, concreet en niet vanaf de Haagse of Europese tekentafel. Het kabinet moet tegelijkertijd niet blind zijn voor wat er in de provincies en aan de landbouwtafels gebeurt, maar juist met provincies en boeren concreet aan de slag gaan, vindt Bikker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer