Werk aan de winkel voor CU in behoudende bolwerken
Het rommelt behoorlijk bij JA21. En dat lijkt vooral te komen door „politiek koekoeksjong” Joost Eerdmans. Bij de ChristenUnie vragen steeds meer leden zich af hoe ze kiezers in traditionele bolwerken kunnen terugwinnen.
Er moet meer partijdemocratie en meer professionaliteit komen bij JA21. Dat schreven diverse leden van de partij vorige week in een brief aan het partijbestuur. De initiatiefnemers pleiten voor een manifest waarin de partij de uitgangspunten vastlegt en voor een partijraad. Vorig jaar vroegen leden tijdens een partijbijeenkomst al om meer structuur en medezeggenschap, maar daar is niets mee gedaan.
Opmerkelijk is dat de Tweede Kamerleden Dirk-Jan Eppink en Nicki Pouw-Verweij de brief mede ondertekenden en fractievoorzitter Eerdmans niet. Naar verluidt zette Eerdmans zijn fractiegenoten onder druk om de brief niet te ondertekenen.
Eerste Kamerlid Henk Otten, van de Groep-Otten, kent Eerdmans goed omdat ze eerder samen lid waren van FVD. Zijn ervaringen met Eerdmans zijn nu niet echt positief te noemen. Otten twitterde vorige week: „Het heeft toch ruim twee jaar geduurd, nu dringt dan ook eindelijk de wet van Eerdmans door bij JA21: „Eerdmans erbij, einde partij!” Ik heb ze vanaf 2020 gewaarschuwd voor dit politieke koekoeksjong.”
Scherven
De ChristenUnie likt haar wonden na de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart jongstleden. De partij verloor ruim 70.000 stemmen; dat is een verlies van 20 procent ten opzichte van de Statenverkiezingen van 2019. En dat is best veel.
De partij verloor in traditionele bolwerken als Staphorst, Urk, Oldebroek, Renswoude en Bunschoten zomaar 10 procent van de aanhang. Waar gingen die allemaal naar toe? Verrassend was dat bijna een op de tien CU-kiezers switchte naar de BoerBurgerBeweging. Ongeveer 5 procent van de kiezers die 15 maart op de SGP stemden, kwam van de ChristenUnie.
Geen wonder dat er in de behoudende bolwerken onrust is ontstaan. Het ND meldde vorige week dat lokale afdelingen bezig zijn met het opstellen van een brief aan het partijbestuur waarin ze hun verontrusting kenbaar maken.
Het stikstofbeleid van het kabinet stuit CU-kiezers tegen de borst. De leden denken ook dat de liberalere koers op het punt van huwelijk en relaties de partij stemmen kost.
De nieuwe leider van de ChristenUnie, Mirjam Bikker, heeft de komende periode meer dan voldoende uitdagingen.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opmerkelijke zaken vanuit Den Haag.