Evangelist Younan op trainingsdag Gave: Aanvaard de vluchteling
Verbonden zijn met God door Christus is met een zuivere blik naar de ander kijken. Dat stelde evangelist Samer Younan zaterdag tijdens de landelijke trainingsdag van Stichting Gave. „Dan ga je naast de ander staan.”
Op het Ichthus College in Veenendaal was de trainingsdag van Stichting Gave georganiseerd. De dag trok ongeveer 160 bezoekers.
Een van de hoofdsprekers op de dag was de Syrische evangelist Samer Younan, die veel werkzaam is onder Arabischsprekende vluchtelingen. Younan sprak over ”De verbinding met God”. Hij begon zijn lezing met een vraag: „Hoe kun je verbonden zijn met de ander op een eerlijke en liefdevolle manier als je niet verbonden bent met God door Christus?”
Younan las de gelijkenis over de onrechtvaardige rechter uit Lukas 18:1-8. „Christus wil ons de levenswijze leren om altijd verbonden te zijn met God. Dat wij in gebed tot Hem gaan; telkens weer met onze moeiten en vragen.”
In het nieuws is veel te zien van onrecht. „Naar vluchtelingen wordt gekeken als het grote probleem, alsof zij de problemen hebben veroorzaakt. Zij zijn allemaal slachtoffers en daarom komen zij hier.”
In de maatschappij worden vluchtelingen gezien als een product, stelde Younan. „Vluchtelingen zijn lastig voor onze cultuur, lastig voor onze economie, voor onze verzekeringen en voor heel ons systeem.”
De onrechtvaardige rechter wordt niet rijker, sterker noch krijgt hij meer invloed door de machteloze weduwe. De vluchteling moet ook naar de rechter en staat dan vaak machteloos. „Het enige wat wij kunnen doen als christenen in Nederland is de vluchteling aanvaarden.” Younan is dankbaar voor de rol van christenen in Nederland. „Door hen ben ik dichterbij God gekomen.”
Verbonden zijn met God zuivert en maakt je blij, zei Younan. „Het is telkens nodig om naar Hem te gaan.” Mensen zijn net als de onrechtvaardige rechter, zo stelde Younan. „Onze ideeën worden gevormd door de politiek en alles wat wij zien. Dat is verkeerd, wij moeten naar God toegaan. Zodat Hij ons Zelf geneest van ons verkeerde denken.”
Door verbonden te zijn met God door Christus wordt de blik van een mens helemaal veranderd, zei de evangelist. „Dan ga je zien hoe kostbaar jij bent, maar ook hoe kostbaar de ander is. Dan ga met je vreugde naar de ander.”
Aanstekelijk
Jan-Pieter Mostert, directeur van stichting Gave, sprak over ”De verbinding met de vluchteling”. Hij gaf aan dat contact maken met vluchtelingen niet makkelijk is. „Hoe houd je het vol om een relatie aan te gaan met de vluchteling?”
Het allerbelangrijkste is om de mens te zien. „Vluchtelingen worden in een hoge mate gedehumaniseerd, ontmenselijkt. Alles en voor alles is een vluchteling een mens. Als we voor die benadering kiezen en dat met elkaar gaan doen, gaat dat aanstekelijk werken.”
Mostert gaf een aantal adviezen mee aan zijn hoorders. „Laat mensen zich waardevol voelen.” Als voorbeeld gaf hij het idee door om gezamenlijk wilgen te knotten. Ook adviseerde hij om binnen te komen in het hart. „Durf het geloof van mensen aan te raken, neem mensen serieus in hun zijn. Durf het gesprek aan te gaan en daarbij zelf kwetsbaar te zijn.”
Mostert wees naar „de Mens”. „Jezus heeft het allemaal op zich genomen, Hij werd Zelf vluchteling. Jij hoeft het alleen door te geven.”
Misverstanden
Zaterdagmiddag waren er seminars. Socioloog Rien van der Toorn hield een seminar over ”Vriendschap en cultuurverschillen”. Hij besprak de barrières die te overwinnen zijn, zoals de culturele verschillen en de misverstanden.
Van der Toorn, zelf getrouwd met een Iraanse vrouw, lichtte toe dat het in veel culturen draait om de relatie en niet om wat je hebt of wat de feitelijke afspraak is. In Nederland staan wij bekend om bot of direct. Dat botst met veel indirecte communicatie in andere culturen. „Blijf in een mensenleven investeren, zet de relatie centraal.”