GezondheidKeizersnee

Klachten na keizersnee: al jaren bekend, nu pas officieel erkend

Een op de drie vrouwen krijgt na een keizersnee klachten, zoals buikpijn, onregelmatig bloedverlies en verminderde vruchtbaarheid. Sinds woensdag bestaat er een officiële medische term voor.

30 March 2023 14:18Gewijzigd op 30 March 2023 17:20
Een op de drie vrouwen krijgt na een keizersnee te maken met klachten als onregelmatig bloedverlies en buikpijn. beeld Meander MC
Een op de drie vrouwen krijgt na een keizersnee te maken met klachten als onregelmatig bloedverlies en buikpijn. beeld Meander MC

„Veel vrouwen tobben al jaren met klachten”, zegt arts-assistent gynaecologie Saskia Klein Meuleman van Amsterdam UMC. „Vaak brengen ze die niet of pas heel laat in verband met de keizersnee.”

Ongeveer 60 procent van de vrouwen ontwikkelt na een keizersnee een zogeheten niche, een afwijkend litteken. In 40 procent van de gevallen veroorzaakt dit klachten. Dit betekent dat van de 30.000 keizersnedes die er jaarlijks in Nederland plaatsvinden, er ongeveer 10.000 leiden tot klachten op de langere termijn – soms maanden tot jaren later. Het kan bijvoorbeeld zijn dat opnieuw zwanger worden moeilijker gaat of dat vrouwen last hebben van tussentijds bloedverlies.

Sinds woensdag bestaat er een officiële medische term voor de verschijnselen: het ”cesarean scar disorder”, vrij vertaald: het keizersnedelittekensyndroom. In een artikel in het online medisch tijdschrift JAMA Network Open beschrijft Klein Meuleman samen met haar collega’s de nieuwe aandoening. Ze gebruikte daarvoor input van meer dan dertig internationale gynaecologen, die haar hielpen bij het in kaart brengen van de juiste criteria voor het stellen van een diagnose.

Operatief

19189461.JPG
Saskia Klein Meuleman. beeld Amsterdam UMC

Het is belangrijk dat er nu een goede definitie is voor de klachten, stelt Klein Meuleman. „We kunnen dan tegen vrouwen die rondlopen met klachten zeggen: „U heeft deze ziekte en we gaan kijken wat we ertegen kunnen doen.””

Ook voor de wetenschap is het gunstig, verklaart de onderzoeker. „Wereldwijd bestuderen veel onderzoekers dit ziektebeeld. Maar omdat ze steeds net een andere definitie gebruikten, is het moeilijk om studies te vergelijken. Dat gaat vanaf nu vast beter. Hopelijk kunnen we daardoor ook meer stappen zetten in de behandeling van vrouwen.”

Er zijn volgens Klein Meuleman verschillende behandelopties. Zo is het mogelijk het litteken dat problemen veroorzaakt operatief te verwijderen. Nadeel is dat vrouwen het halfjaar daarna niet zwanger mogen worden. Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre de ingreep van invloed is op de vruchtbaarheid van vrouwen.

Daarnaast zijn er hormonale behandelingen, zoals de pil of het spiraaltje, die kunnen helpen tegen onregelmatige bloedingen. „We weten nog niet goed welke behandeling voor welke vrouwen het geschiktst is”, zegt de onderzoeker. „Daarbij maken we onderscheid tussen vrouwen die nog een keer zwanger willen worden en vrouwen die vinden dat hun gezin al compleet is.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer