Zwarte lijst moet import drugsgrondstof vanuit Azië tegengaan
De invoering van een zwarte lijst met chemicaliën door de regering moet ervoor zorgen dat deze stoffen niet meer legaal ons land binnenkomen voor de productie van harddrugs. Op dit moment kunnen ze nog ‘makkelijk’ besteld worden in landen als India en China, legt Jorrit van den Berg uit. Hij is wetenschappelijk onderzoeker verdovende middelen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een van de mede-opstellers van de lijst.
Het is al sinds vorig jaar verboden om grondstoffen voor harddrugs in handen te hebben. Tot nu toe moet bewezen worden dat mensen die de stoffen in bezit hadden, konden weten dat er bijvoorbeeld speed, crystal meth of MDMA mee gemaakt zou kunnen worden. Met de lijst die op 1 april ingaat hoeft dat volgens het ministerie niet meer.
Vanuit China en India wordt er actief geadverteerd met de grondstoffen, die in die landen legaal zijn. Ze worden dan na een bestelling geproduceerd, legt Van den Berg uit, het zogenoemde synthetiseren. „Daarna worden ze in dozen of vaten naar Nederland geëxporteerd.” En kunnen ze gebruikt worden voor de productie van drugs.
Een plekje op de nieuwe lijst moet het makkelijker maken voor opsporingsdiensten om de stoffen in beslag te nemen en voor het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen. Op de lijst staan geen huis-tuin-en-keukenmiddelen, aldus Van den Berg. „Het gaat om stoffen die maar een doel hebben: de productie van verdovende middelen of grondstoffen.” Daarbij is gekeken naar stoffen waarvan bekend is dat ze makkelijk geschikt zijn te maken voor drugsproductie, of stoffen die gebruikt worden door de chemische industrie.
In de race om drugscriminelen een stap voor te blijven kan de lijst ook snel aangepast worden door een expertgroep van onder meer politie, justitie, het NFI en scheikundigen, waar Van den Berg lid van is. „Als wij signalen krijgen over het gebruik van een nieuwe grondstof dan kunnen we binnen tien weken een advies geven om deze stof toe te voegen.”
De lijst van honderd zogenoemde precursoren is samengesteld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van den Berg denkt niet dat met de lijst de productie van drugs in zijn geheel gestopt zal worden. „Maar het moet het lastiger maken om aan de grondstoffen te komen.”