Gemeente praat met champignonbedrijf om huisuitzetting werknemers
Gemeente Horst aan de Maas gaat praten met champignonteler Monaghan Champignons in het kerkdorp Meterik, over de voorgenomen sluiting van het bedrijf over een maand. Daarbij komen volgens vakbond FNV Agrarisch Groen 159 Poolse, Bulgaarse en Oekraïense werknemers op straat te staan. Driekwart van hen moet volgens de vakbond daarna binnen drie dagen hun huis verlaten. Dit omdat zij in een huis van de werkgever wonen en daar contractueel binnen drie dagen na hun ontslag uit zouden moeten.
De FNV was naar het gemeentebestuur gestapt voor steun. „Het is straks ook jullie probleem als al deze mensen ineens op straat staan, dus voer ook eens wat druk uit op deze werkgever”, aldus de vakbond in een oproep aan de gemeente. Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas nam daarop contact op met het Ierse bedrijf. „Het bedrijf gaf aan dat er geen sprake zal zijn dat mensen plotseling (letterlijk) op straat komen te staan en gaat met de gemeente in nader overleg over hoe het bedrijf dat precies gaat voorkomen”, aldus Palmen woensdagmiddag.
„De gemeente maakt zich ook zorgen om de positie van de medewerkers en heeft daarom contact opgenomen met het bedrijf”, aldus Palmen in een toelichting. „De arbeidsrechtelijke afwikkeling is natuurlijk niet aan de gemeente. De huisvesting van deze mensen wel.”
Monaghan heeft vestigingen in Ierland waar het hoofdkantoor ligt, en verder in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nederland en Duitsland. Volgens de FNV sluit het bedrijf in Meterik omdat het er financieel niet goed mee gaat. De vakbond stond woensdag met camper en frietkraam bij het bedrijf in Meterik om de Oost-Europese arbeidsmigranten daar te informeren over hun rechten. Volgens de vakbond wil het bedrijf de mensen zo goedkoop mogelijk de deur uit werken.
„Het klopt gewoon niet”,aldus Cindy Spierings, bestuurder van FNV Agrarisch Groen. „Dit zijn de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt en die staan straks op straat met vrijwel niets. Letterlijk, want de meesten raken naast hun werk ook het dak boven hun hoofd kwijt. Wij moeten ze in bescherming nemen zodat ze krijgen waar ze recht op hebben.”