BinnenlandDefensie

Duitse en Nederlandse militairen leren elkaar kennen in de Bierkeller

Tromgeroffel klinkt over het plein van Schloss Veitshöchheim in Zuid-Duitsland. Nederland en Duitsland vieren de hun zich verdiepende samenwerking.

29 March 2023 13:23
Pakweg 600 Nederlandse en Duitse troepen treden donderdag aan op het plein bij Schloss Veitshöchheim in Zuid-Duitsland. beeld WIkipedia
Pakweg 600 Nederlandse en Duitse troepen treden donderdag aan op het plein bij Schloss Veitshöchheim in Zuid-Duitsland. beeld WIkipedia

Op het slotplein treden donderdag 500 tot 600 militairen aan, van wie 150 man van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. In de houding. Kistjes gepoetst. Een Duitse militaire kapel strooit klanken uit over het slot, ooit een geliefd toevluchtsoord voor de bisschoppen van Würzburg en de koningen van Beieren.

Veitshöchheim, ergens onderin Zuid-Duitsland, is de thuisbasis van een Duitse divisie. Het dorp, op zes uur rijden van Utrecht, vormt het geografische middelpunt van de Europese Unie, nadat de Britten via de Brexit zijn vertrokken.

Burgemeester Jürgen Götz biedt het monumentale kasteel uit 1705 aan voor een militaire ceremonie bij het „onder bevel stellen” van een Nederlandse brigade van een grotere Duitse divisie. Het idylische decor van slotpark met rococotuin, paviljoens met kunstmatige ruïnes, had slechter gekund.

De parade met hoge militairen en politici uit beide landen is bijzonder. Nederland staat het bevel over 13 Lichte Brigade af aan Duitsland. De Nederlandse gevechtseenheid uit Oirschot valt daarmee vanaf donderdag onder de Duitse 10. Pantserdivisie. Permanent.

En dat is reden voor een feestje. Nederland vliegt minister Kajsa Ollongren van Defensie in, Duitsland stuurt haar collega Boris Pistorius. Beide bewindslieden tekenen een overeenkomst voor een verdergaande krachtenbundeling van de Nederlandse en Duitse landstrijdkrachten.

De integratie van de Nederlandse en Duitse landmacht –géén fusie, benadrukken hoge legerpieten– past in een toenemende militaire samenwerking van beide landen.

Ook luitenant-generaal Martin Wijnen, de hoogste baas van de landmacht, en zijn Duitse collega luitenant-generaal Alfons Mais, staan paraat op het kasteelplein. Om het belang van de bijeenkomst te onderstrepen, houden alle vier een toespraak.

Ere-detachement

Op het plein treedt een ere-detachement aan met de vlaggen van 13 Lichte Brigade en 10. Pantserdivisie. Met de officiële overhandiging van hun brigadevlag symboliseert de brigade het overdragen van het bevel aan de Duitse divisie. Aansluitend vindt een receptie plaats. Met een hapje en een drankje.

„De bevelsoverdracht is een belangrijk moment voor Nederland en Duitsland”, legt kapitein Folko Sikkema van de landmacht uit. „Er zal zeker worden geproost.” Wat de hoge pieten te drinken krijgen, durft hij niet te zeggen.

„De Nederlandse militairen van de Lichte Brigade zijn voor donderdagavond uitgenodigd in de Bierkeller van de Duitse Pantserdivisie”, meldt luitenant-kolonel Sjaak van Elten van de landmacht. „Om nader kennis te maken.” Het blijft waarschijnlijk nog lang gezellig daar onderin de kelder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer