Binnenland

Adema: landbouwakkoord ook mogelijk zonder handtekening Agractie

Landbouwminister Piet Adema ziet graag dat de donderdag weggelopen boerenactiegroep Agractie weer aanschuift bij het overleg over een nieuw landbouwakkoord. De discussies lopen nog volop en terugkeer aan tafel is volgens hem in het belang van hun eigen achterban.

ANP
24 March 2023 11:56Gewijzigd op 24 March 2023 18:32
Minister Adema komt vrijdag aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. beeld ANP, Bart Maat
Minister Adema komt vrijdag aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. beeld ANP, Bart Maat

„Maar het is hun eigen keuze. Ook zonder Agractie is een voldragen landbouwakkoord mogelijk, als er overeenstemming is met de overgebleven partijen”, benadrukte de minister voorafgaand aan de ministerraad.

Voorman Bart Kemp van Agractie stapte in Ermelo op maar toen zaten ze volgens Adema nog midden in een discussie en werden er ook geen conclusies getrokken. „Dus reden om nog door te praten”, zegt de minister. Agractie is het onder meer niet eens met voorgestelde beperkingen aan het grondgebruik. Tegelijk heeft de actieclub volgens Adema ook aangegeven dat er „heel veel goede dingen in zitten die leiden tot een goede toekomst voor boeren”. De minister zegt prima op te kunnen schieten met Kemp. „Ik spreek hem regelmatig aan de telefoon.”

Aan de besprekingen voor een nieuw landbouwakkoord, dat gaat over een perspectief voor boeren op de lange termijn, doen zo’n vijftig tot zestig partijen mee uit de agrarische sector, natuurclubs en overheden. Daarvan zitten er vier aan de hoofdtafel, waaronder Agractie. Het streven is om in april het landbouwakkoord rond te hebben. De minister gaat daar nog steeds van uit maar zegt dat een weekje langer niet zal uitmaken. „Veel belangrijker is dat er een voldragen akkoord ligt, met veel draagvlak uit de sector. Dat is mijn doelstelling.”

Na de grote verkiezingsoverwinning voor de BoerBurgerBeweging (BBB) is Adema naar eigen zeggen nog meer gemotiveerd om een goed landbouwakkoord te sluiten over een „toekomst voor boeren met een goed verdienmodel en gedragen door de samenleving.” De gesprekken zijn na de provinciale verkiezingen niet lastiger geworden. „De discussies waren al lastig, er ligt een grote opgave en er zijn scherpe keuzes nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer