Een loods gidst door nauwe wateren
In zogeheten nauwe wateren krijgen wij een loods aan boord van ons schip, de MS Liamare. Onder die nauwe vaarwateren vallen alle rivieren, havens, kanalen en ook de fjorden.
In het Engels heet zo’n persoon een pilot. Deze man of vrouw is bekend met de lokale wateren en hoort alles daarvan en af te weten.
Denk bijvoorbeeld aan namen van de lichten, vuurtorens, vaarwateren, boeien en alles wat met de navigatie te maken heeft. De loods onderhoudt daarnaast contact met de lokale scheepvaartverkeersleiding in zijn eigen taal.
De loods wordt aan boord gebracht door een zogeheten tender. Op de foto is de loodsboot van de Elbe te zien met daarop zijn gele tender.
Dit schip ligt voortdurend op station, zoals dat heet. De tender pikt een naar buiten varende loods op en brengt die vervolgens aan boord van het schip. Daar kan hij wachten, eten en eventueel slapen totdat er weer een schip naar binnen moet worden geloodst.
In Noorwegen hebben de beide kapiteins na examens enkele loodsvrijstellingen gehaald. Daardoor kunnen we in sommige havens zonder loods naar binnen en naar buiten varen. Hiermee besparen we een hoop tijd en geld.