FNV-bond zet in op vervroegd uittreden
Iedereen moet de mogelijkheid behouden om eerder te stoppen met werken. FNV Bondgenoten heeft maandag laten weten bereid te zijn een flink deel van de onderhandelingsruimte bij de CAO-onderhandelingen daarvoor te willen gebruiken.
Bestaande regelingen voor prepensioen en VUT moeten op basis van het najaarsakkoord worden omgebouwd en er dient een begin te worden gemaakt met levensloopregelingen, vindt de vakbond.
FNV Bondgenoten presenteerde in het Utrechtse hoofdkantoor ”De Schijf van vijf voor een gezonde CAO!”. Naast het pensioen zijn de belangrijkste gespreksonderwerpen met de werkgevers de kinderopvang, werkzekerheid, gezond werken en het loon.
De vertegenwoordigers van de werknemers stellen onder meer een structurele looneis van 1,25 procent, met een minimumbedrag van 206 euro. Dit bodembedrag garandeert jongeren procentueel een iets hogere loonstijging.
De keuze voor vijf onderwerpen is het directe resultaat van een door het NIPO uitgevoerde enquête onder de achterban. Daaruit is volgens Bondgenoten-voorzitter H. van der Kolk gebleken hoe de achterban hecht aan een goede invulling van het pensioen. Volgens hem zijn ook jongeren die mening toegedaan. Hij sluit niet uit dat bij het repareren van de pensioenen en eerder stoppen met werken in sommige gevallen de gehele onderhandelingsruimte moet worden benut, waardoor loonsverhogingen (grotendeels) achterwege zullen blijven. Volgens de FNV bedraagt de totale onderhandelingsruimte op grond van het zogenaamde Museumpleinakkoord 3 procent.
De roep vanuit de bedrijven om werknemers flexibeler en in sommige gevallen zelfs meer uren per week in te kunnen zetten, is een „beetje een hype”, vindt onderhandelaar B. Roodhuizen. „Zo zijn in het verleden meerdere malen afspraken gemaakt om soepel om te gaan met werken op bijvoorbeeld zaterdagen. „Daar is nooit gebruik van gemaakt.”
Van der Kolk rekende af met de wens van werkgevers om personeel langer te laten werken. „Het gaat vooral om slimmer werken, op de juiste uren. Daar is nog een wereld te winnen.”
„De eerste ronde hebben we gehad, het kabinet is op de knieën”, meende hij. „Nu willen we oogsten. We hopen dat we in goed overleg zaken kunnen doen met de werkgevers.”
J. Berghuis, namens FNV Bondgenoten onderhandelaar metaal en techniek, houdt rekening met een zeer moeizaam overleg. „Ik verwacht dat het niet zomaar zal gaan en dat we actie moeten gaan voeren”, zei Berghuis. „Het gaat om heel belangrijke dingen, zoals pensioen en inkomen. CAO’s moeten fundamenteel gewijzigd worden. En dan willen sommige werkgevers de werktijden ook nog verlengen, zonder dat daar meer loon of iets anders tegenover staat. In het verleden hebben we actie gevoerd om veel kleinere dingen.”
FNV Bondgenoten vertegenwoordigt bijna een half miljoen leden in onder meer de sectoren vervoer, ict, metaal, handel, chemie en dienstverlening. De bond wacht een druk jaar. In zeker 600 gevallen zijn onderhandelaars betrokken bij de vernieuwing van collectieve arbeidsovereenkomsten. Niet alle onderwerpen hebben bij de onderhandelingen hetzelfde gewicht. Per sector zijn de CAO-afspraken ook nu al verschillend.
De vakbond heeft al een eerste arbeidsconflict. Zo wil de bond dat afspraken met betrekking tot een eerder overeengekomen tijdspaarregeling in de CAO voor metaal en techniek worden nagekomen. De vakbond wil die gebruiken om de mogelijkheid van stoppen met werken op 61-jarige leeftijd te handhaven. De werkgevers hebben tot op heden deze afspraak niet uitgevoerd omdat er te veel onduidelijkheid bestond over de levensloopregeling. Donderdag praten de partijen verder.