BinnenlandEchtscheiding

Zeeuwse SGP-CU wil met manifest echtscheidingen voorkomen

Twee wethouders in Goes nemen deze donderdagavond op het stadhuis het ”Manifest voor Preventie en Gezonde Relaties” van de lokale SGP-ChristenUnie in ontvangst.

Jan Dirk van Scheyen
16 March 2023 16:18
Lukasse. beeld SGP
Lukasse. beeld SGP

Het manifest is „input voor gemeentelijk beleid dat echtscheidingen moet voorkomen en jonge gezinnen moet ondersteunen”, zegt initiatiefnemer Johnny Lukasse. Hij overhandigt samen met fractiegenoot Ben Ham het opstel aan wethouders André van der Reest van de SGP-ChristenUnie en Joan Veldhuizen en PvdA-GroenLinks.

Een huwelijk loopt vaak op de klippen na de geboorte van een eerste kind, constateert de Goese SGP-ChristenUnie in het manifest. Lukkasse: „Jonge gezinnen zijn wel bevallingsproof maar blijken nog lang niet altijd kindproof. Goede professionele begeleiding, zoals relatietherapie, communicatietraining en counseling –hulp van een neutrale derde bij een relatieconflict– zou deze gezinnen kunnen helpen.”

Het is volgens SGP-ChristenUnie heel belangrijk dat de geboden hulp laagdrempelig is. Dat kan de inzet van dure jeugdzorg voorkomen.

Seksualiteit

Lukasse, in het dagelijks leven docent, hoort regelmatig van studenten dat er thuis zorgen zijn of dat het er „niet zo fijn is”. Landelijke cijfers ondersteunen die geluiden: in 2021 strandden ruim 25.000 huwelijken. Kinderen zijn doorgaans de dupe van een echtscheiding. Het is bewezen dat zij vaak een achterstand oplopen in hun ontwikkeling.

Om dat te voorkomen, pleiten Lukasse en Ham voor het overnemen van een methode die is overgewaaid uit Noorwegen: ”Godt Samliv” (Goed Samenleven).

Deskundigen zien het volgens hem als een voorbeeld van adequate relatieondersteuning. „De meeste Noorse gemeenten bieden deze workshop aan voor stellen die recent een kind hebben gekregen. Ze praten er over seksualiteit, communicatie en het oplossen van conflicten. Negen van de tien deelnemers blijken de cursus nuttig te vinden.”

Laagdrempelig

Ook zou volgens Lukasse en Ham het beschikbare hulpaanbod in Goes in kaart moeten worden gebracht. Het tweetal pleit ervoor om middels een loket, een sociaal team, een adviespunt of telefonische hulplijn de toegang tot de hulpverlening laagdrempelig te houden.

Lukasse: „Echtscheiding is een gevoelig onderwerp, omdat het diep ingrijpt in mensenlevens en een enorme impact heeft op kinderen. Een kind moet veilig kunnen opgroeien, daarom is het wat ons betreft hoog tijd om meer aandacht te geven aan sterke en liefdevolle gezinnen. Opgroeien in een stabiel gezin geeft een kind een stevige basis voor de rest van zijn leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer