Economie

Energiebedrijven moeten orde op zaken stellen

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de grote energiebedrijven maandag gesommeerd dat ze hun administratie snel op orde moeten brengen. Hij riep topmensen van Essent, Nuon, Eneco en Delta bij zich op het ministerie. Voor 1 april moet de problematiek rond mensen die verhuizen gehalveerd zijn en op 1 juli opgelost.

ANP
17 January 2005 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:07

Een onafhankelijk bureau zal erop toezien of de energiebedrijven dit nakomen.

Brinkhorst liet na afloop van het onderhoud doorschemeren dat de problemen zich hoofdzakelijk voordoen in enkele regio’s van Nuon. Dit energiebedrijf bood zaterdag in paginagrote dagbladadvertenties verontschuldigingen aan.

De problemen zijn ontstaan door de liberalisering van de energiemarkt per 1 juli. Tot dan toe konden kleinverbruikers alleen een leverancier kiezen voor groene stroom. Sinds 1 juli kunnen ze ook veranderen van leverancier van gewone stroom. Voor de energiebedrijven had dit tot gevolg dat ze de energierekening moesten ’splitsen’ in een deel dat de consument betaalt voor stroom en gas en deel dat de consument betaalt voor aanleg en onderhoud van het netwerk om de stroom te kunnen leveren.

De energiebedrijven hebben „onderschat" wat dit betekent voor hun administratie als mensen gaan verhuizen, aldus minister Brinkhorst. Hierdoor ontvangen mensen soms de rekening veel te laat en moeten ze in één keer een flink bedrag betalen. De bewindsman heeft daarom ook met de energiebedrijven afgesproken, dat er dan een betalingsregeling moet komen.

Vorig jaar april zei minister Brinkhorst in de Tweede Kamer ervan overtuigd te zijn dat de liberalisering van de energiemarkt voor de kleinverbruikers niet zou leiden tot „chaos", nadat er eerder problemen waren bij de rekeningen voor grootverbruikers, voor wie de markt al langer geliberaliseerd is. Brinkhorst zette zijn woorden kracht bij door te zeggen dat hij bij chaos zou aftreden. Van chaos is nu geen sprake, aldus Brinkhorst maandag. De levering van energie is niet in gevaar geweest en de problemen spitsen zich toe op administratie bij verhuizingen, maar niemand betaalt te veel. De bewindsman heeft er alle vertrouwen in dat de energiebedrijven snel orde op zaken stellen: „Bedrijven snijden zichzelf in de vingers als de klanten te laat betalen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer