Limburg wil met subsidies schaap beschermen tegen wolf
De provincie Limburg opent vanaf woensdag een subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen tegen wildschade. De subsidie is vooral bedoeld voor eigenaren en gebruikers van grond ter bescherming van bijvoorbeeld schapen en gewassen. Bescherming tegen onder meer de wolf en wilde zwijnen. Dat moet onder meer voorkomen dat schapen ten prooi vallen aan de wolf, laat de provincie maandag weten.
„Als een wolf eenmaal een schaap heeft doodgebeten, dan zal hij dat vaker doen, in plaats van te gaan jagen op wilde zwijnen of herten”, lichtte een woordvoerster van de provincie toe. „Zoiets roept veel emotie op en leidt tot verdrietige verhalen. En dat terwijl het andere verhaal, dat van de biodiversiteit, zodoende onderbelicht blijft.”
„Wilde dieren zoeken natuurlijk de makkelijkste weg om aan eten te komen”, aldus de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls van natuur (GroenLinks). „We willen vee zoveel mogelijk van de menukaart van de wolf halen en landbouwgewassen zoals mais van het menu van het wild zwijn. Door deze soorten van landbouwgewassen en vee te weren kunnen ze ook hun plek in het ecosysteem goed vervullen en een natuurlijke bijdrage leveren aan de Limburgse biodiversiteit en het natuurlijk evenwicht. Daarom is het belangrijk dat Limburgers investeren in preventiemaatregelen.”
„We kunnen beter schade voorkomen dan financieel compenseren”, aldus Gabriëls. „Dit voorkomt onnodige verdrietige situaties en terugkerend financieel nadeel. Sommige schades blijven ontstaan als er niets aan voorzorgsmaatregelen wordt gedaan. Wij vinden als provincie biodiversiteit belangrijk voor een gezonde natuur en leefomgeving in Limburg.”
De provincie trekt van 15 maart tot 21 december een subsidiebedrag van bijna drie ton uit. Grondgebruikers of -eigenaren kunnen tot 80 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, die zij maken om schade door wolven, everzwijnen of dassen te voorkomen. „Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld dubbele schuin geplaatste rasters van een bepaalde hoogte om wolven buiten te houden”, aldus de woordvoerster van de provincie. „Wolven kiezen de makkelijkste weg, zulke rasters zijn hen te moeilijk.” Ook stroomdraden zijn geschikt om wolven te weren.