Binnenland

Nepverpleger Jeroen Bosch Ziekenhuis: geen idee waarom ik loog

Leroy S., de man die tijdens de eerste coronagolf bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch werkte, kan niet uitleggen waarom hij zich ten onrechte voordeed als verpleger. Hij staat maandag terecht in de rechtbank in Den Bosch voor onder meer poging tot zware mishandeling, omdat hij ongediplomeerd patiënten behandelde, en oplichting.

ANP
13 March 2023 12:36Gewijzigd op 13 March 2023 16:49

Toen het aan het begin van de coronacrisis zo druk was in de ziekenhuizen, was alle hulp welkom. De 27-jarige S. solliciteerde in maart 2020 bij het ziekenhuis, loog dat hij een hbo-opleiding tot verpleger had afgerond, en kon direct aan de slag. Toen na enkele weken duidelijk werd dat hij geen enkele relevante opleiding had afgerond, is hij direct ontslagen.

Op de computer van S. zijn vervalste diploma’s gevonden. Ook vroeg hij een registratie aan in het kwaliteitsregister voor de zorg, het zogenaamde BIG-register. Waarom, weet hij niet meer, zei hij tegen de rechter. „Ik heb er niet bij stilgestaan wat voor aanzien dat BIG-register heeft.” Hij benadrukt dat hij nooit iemand pijn of kwaad heeft willen doen. „Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te mishandelen.”

Volgens S. heeft hij bij leidinggevenden aangegeven dat hij handelingen moest uitvoeren waarvoor hij niet gekwalificeerd was en dat hij een verkeerd uniform had gekregen, namelijk die van verpleger op de spoedeisende hulp. Meerdere collega’s verklaren echter anders, ze zeggen dat S. vertelde dat hij gediplomeerd verpleger was en dat hij medische handelingen uitvoerde bij patiënten. S. wil daar niets over vertellen. Wel benadrukt hij dat hij nooit alleen is geweest met een patiënt.

Het ziekenhuis deed aangifte tegen de man. Een maand na zijn ontslag werd S. opgepakt en daarna heeft hij meerdere maanden vastgezeten. Nu is hij op vrije voeten. Hij heeft zijn leven momenteel een stuk beter op de rit, zei hij tegen de rechter. „Ik overzag de gevolgen van mijn handelen niet zo.”

S. is onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Deskundigen zien meerdere stoornissen en herhalingsgevaar. Ze menen dat S. in de toekomst behandeling nodig blijft houden.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. De strafeis tegen S. komt dinsdag. De rechtbank is van plan 14 april uitspraak te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer