Kerk & religiedoopvraag

Nieuwe doopvragen fusiekerk leggen minder nadruk op zondigheid van baby

De vragen die in de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken aan ouders gesteld worden bij de doop van een kind leggen minder dan voorheen de nadruk op de zondigheid van de baby in kwestie.

Hilbert Meijer, ND
13 March 2023 09:24Gewijzigd op 13 March 2023 11:07
Doopvont. beeld RD, Anton Dommerholt
Doopvont. beeld RD, Anton Dommerholt

De synode bereikte daar zaterdag overeenstemming over. Ouders krijgen de vraag: ”Geloven jullie dat wij, ondanks dat we van nature in de macht van de zonde zijn, toch door Jezus Christus kinderen van God zijn?” Tot 2011 werd in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt de formulering ”in zonde ontvangen en geboren” gebruikt, maar dat leidde tot veel misverstanden bij gasten, concludeert de commissie eredienst, die de nieuwe formulering heeft bedacht. Vanaf 2011 wordt de formulering ”zondig ter wereld gekomen” gebruikt, maar die is volgens de commissie „theologisch twijfelachtig en zowel inhoudelijk als liturgisch loodzwaar”.

In de nieuwe doopvraag staat de uitdrukking dat ”we in de macht van de zonde zijn”. Dat zijn volgens commissievoorzitter ds. Jeroen Sytsma „woorden die niet de indruk wekken dat het kindje als baby al zondigt, maar die wel duidelijk maken dat hij of zij erop aangelegd is om te gaan zondigen en dat onherroepelijk zal gaan doen”. Verder klinkt in die formulering door dat zonde „iets collectiefs” is en „dat de gedoopte in een ellendige wereld geboren is”.

Meerdere synodeleden stelden kritische vragen bij de nieuwe formulering. „”In de macht van de zonde” klinkt alsof we er slachtoffer van zijn. Maar we zijn ook dader”, verwoordde synodelid Roel Wimmenhove zijn ongemak met de nieuwe formulering. Aaike Kamsteeg constateerde in de kerken verlegenheid met het begrip ”zonde”. Hij pleitte ervoor dat woorden als ”schuld” en ”zonde” „als Bijbelse leer recht overeind blijven”.

Ds. Jan Ophoff stelde voor de zinsnede ”toch door Jezus Christus kinderen van God zijn” te vervangen voor de formulering „toch in Christus heilig zijn voor God”. Dat voorstel kreeg steun van de afgevaardigden.

Geloofsbelijdenis

Ook de vragen die gesteld worden bij openbare geloofsbelijdenis werden zaterdag vastgesteld. Jongeren die hierbij zijn geconsulteerd vonden de oorspronkelijke vragen „te zakelijk en te vaag”, aldus de commissie eredienst. Ze misten het woord liefde en er mocht wel meer ”strijd” en ”samen” in. Dat is gehonoreerd met de vragen of je gelooft in ”de drie-enige God die liefde is” en of je ”de goede strijd van het geloof” wilt strijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer