Cultuur & boeken

Hoopvolle boodschap van licht en vrijspraak

„Vandaag begin ik echt! Ja, ik had het al eerder moeten doen, maar nu voel ik de verantwoordelijkheid meer dan ooit tevoren. Ik kan niet anders dan je schrijven over de hoop die in mij is.”

Anne-Minke Hakvoort
10 March 2023 14:03Gewijzigd op 10 March 2023 14:18
„Jij en ik zijn de naaste van ieder mens die op ons pad komt. Wij dragen verantwoordelijkheid voor de kwetsbare ander”, schrijft Vermeer. beeld ANP, Arthur Bastiaanse
„Jij en ik zijn de naaste van ieder mens die op ons pad komt. Wij dragen verantwoordelijkheid voor de kwetsbare ander”, schrijft Vermeer. beeld ANP, Arthur Bastiaanse

Met deze indringende woorden begint Rieki Vermeer-Leeuwestein haar boek ”Thuiskomen”. Schrijven over de hoop die in haar is, in al zijn kwetsbaarheid, strijd en vreugde, is haar zielsverlangen en dat werkt ze in dit boek uit.

Vermeer, lid van de gereformeerde gemeente in Dordrecht, groeide op in een traditioneel christelijk gezin, vierde in de rij van tien, in een veilige beschermende bubbel. Ze ging inzien dat zo’n christelijke opvoeding geen garantie is voor toegang tot de hemel. Een echte christen word je pas als je zelf persoonlijk vrijspraak hebt gekregen voor je zonden en je mag weten dat je waarlijk vrij bent, schrijft ze. Pas toen ze die vrijheid ervaarde, kreeg ze ook het diepe verlangen om anderen erover te vertellen.

Heel eenvoudig begint ze haar verhaal van hoop bij Adam en Eva in het paradijs. Hoe de zondeval alles verstoorde, maar dat God Zijn handen niet van de wereld aftrok en een reddingsplan had. Aan de hand van verschillende Bijbelgedeelten legt Vermeer het hele Evangelie uit, zodat ook lezers die niet opgegroeid zijn met de Bijbel deze boodschap kunnen begrijpen. Dat Jezus naar de aarde is gekomen om te betalen voor de zonden. Dat Hij de dood heeft overwonnen en zo ieder die in Hem gelooft het eeuwige leven geeft.

Verloren zoon

De verhalen van de verloren zoon en van de barmhartige Samaritaan hebben ook een plek in haar roman. Zij laten zien hoe enorm bewogen God is als het gaat om het verlorene, om de mensen waar wij liever omheen lopen. „Jij en ik zijn dus de naaste van ieder mens die op ons pad komt. Wij dragen verantwoordelijkheid voor de kwetsbare ander”, schrijft Vermeer.

In haar werk als re-integratiecoach ontmoet Vermeer allerlei mensen die om een of andere reden zijn vastgelopen en behoefte hebben aan hulp. De schrijfster introduceert in haar boek verschillende van deze cliënten om te illustreren hoe God haar gebruikt om iets van Zijn Koninkrijk zichtbaar te maken. Zo vertelt ze over Priscilla, die uit haar werk als prostituee wilde stappen. Priscilla had een grote duivel op haar rug getatoeëerd, maar ook de letters ”God bless me” in haar hals. In haar leven woedde een enorme geestelijke strijd en de schrijfster vertelt hoe ze in haar bezoekjes iets kon delen over de vrijheid en hoop die alleen bij Jezus en het kruis te vinden zijn.

Zo was er ook Geert, „een overjarige pooier in een hoerenhuis, die kwetsbare jonge vrouwen in zijn harem probeert te lokken”. Hij had verkeerde bedoelingen met een cliënte van Vermeer, maar de coach legde argeloos contact met hem. Gelukkig liep het goed af en ontstonden er gesprekken waarin ze Geert op Jezus als enige Redder kon wijzen.

Aangrijpend is haar ontmoeting met de Congolese vrouw Jolie, die op blote voeten vlakbij het station van Dordrecht haar was ophing. Hoewel ze haar eerst voorbijliep, voelde Vermeer zich gedrongen om terug te lopen en haar aan te spreken. Jolie was dringend op zoek naar een huis. En wat een heerlijk nieuws was het om enige tijd later te kunnen zeggen dat het Leger des Heils een woning voor haar had gevonden. „Negeer nooit de innerlijke stem (de leiding van de Heilige Geest) en negeer nooit de mensen die zichtbaar in nood verkeren”, is de les die de schrijfster de lezer mee wil geven. Wij als rijken zijn geen haar beter, al leiden we een ander leven. Wij zien aan wat voor ogen is, maar de Heere ziet het hart aan.

Het verlangen van Vermeer is, dat de lezer door het lezen van dit boek een ontmoeting met God mag hebben. Dat hij mag ervaren dat de God van de Bijbel springlevend is en dat Hij Zich met jouw leven bemoeit. En ook met de levens van de mensen die we onderweg tegenkomen. Ze laat zien dat wij als christenen een verantwoordelijkheid hebben om te getuigen van de hoop die in ons is, en dat God Zich dan niet onbetuigd laat.

Lichtend licht

Dit boek is één groot getuigenis van hoe groot God is. ”Thuiskomen” is Vermeers eerste boek en haar schrijfstijl is helder en boeiend. Ze neemt de lezer mee in het verlossingsplan van God en ook in de levens van een aantal van haar cliënten. Ze gaat moeilijke vraagstukken niet uit de weg, maar erkent eerlijk haar onzekerheid en haar onkunde. Altijd komt ze uit bij de God aan Wie we leiding en wijsheid mogen vragen in moeilijke situaties of gesprekken. „Wees een lichtend licht zodat velen in jouw directe omgeving de hoopvolle boodschap van licht en vrijspraak mogen horen.”

Boekgegevens

19117082.JPG

Thuiskomen, Rieki Vermeer-Leeuwestein; uitg. Gideon; 144 blz.; € 16,50

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer