Mijn rentevaste periode loopt af terwijl de rentes oplopen; wat moet ik doen?
De hypotheekrente stijgt razendsnel en mijn rentevaste periode loopt volgend jaar af. Doe ik er verstandig aan om mijn hypotheek nu al over te sluiten?
De hypotheekrentes zijn het laatste jaar fors gestegen. Ongeveer anderhalf jaar geleden waren rentes van 1,5 procent gebruikelijk, terwijl nu rentes van ongeveer 4,5 procent normaal zijn. Als deze trend doorzet in het komende jaar, kunnen we verwachten dat de rente volgend jaar rond de 7 procent zal liggen. Wat moet je doen als je rentevaste periode binnenkort afloopt?
Allereerst: handel niet vanuit paniek. Eerder hebben we bij energie- en grondstofprijzen ook een sterke stijging gezien, maar daarna weer een daling. De vraag is nu of de rente zal blijven stijgen of ook zal gaan dalen. Hoewel het voorspellen van de toekomst riskant is, zal ik toch een poging wagen.
Op dit moment is er iets opmerkelijks aan de hand met de rente. Normaal gesproken is de korte rente (rente op een kortlopende lening) lager dan de lange rente (rente op een langlopende lening). Maar op dit moment is de korte rente juist hoger dan de lange rente. Deze verhouding tussen rente en looptijd wordt weergegeven in een curve, ook wel een yieldcurve genoemd. Op dit moment is deze yieldcurve omgekeerd, wat meestal een zeldzaam en kortdurend fenomeen is. De geschiedenis leert dat er binnen 6 tot 18 maanden na een omgekeerde yieldcurve vaak een recessie volgt. Beleggers verwachten nu sterk dat de lange rente zal dalen, omdat deze momenteel lager is dan de korte rente.
De huidige omgekeerde yieldcurve is mede het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Als reactie op de stijgende prijzen van goederen en diensten heeft de ECB de rente verhoogd. Het gevolg hiervan is dat bedrijven en consumenten minder gemakkelijk kunnen lenen, waardoor ze ook minder kunnen investeren en uitgeven. De nu hogere rente zorgt er dus voor dat de economie wordt afgeremd.
In het algemeen neemt de rente af wanneer een economie in een recessie belandt. Het is waarschijnlijk dat de hypotheekrente op den duur weer zal dalen. Maar wat als dit niet gebeurt? De laatste jaren verliep vrijwel niets volgens het economische boekje. Ik vind de stijging van de lonen het spannendst. Door het personeelstekort stijgen de lonen. Daarbij staken steeds meer mensen voor een hoger salaris. Dit kan leiden tot een loon-prijsspiraal, waarbij hogere lonen leiden tot hogere prijzen, die op hun beurt weer leiden tot nog hogere lonen. In zo’n situatie kan er tijdens een recessie wel sprake zijn van stijgende prijzen met een hogere rente.
Ik vind het scenario waarin de rentes weer gaan dalen tot nu toe het meest waarschijnlijke. Het is echter verstandig om een inschatting te maken of je het risico kunt dragen als de rente wél blijft stijgen. In dat geval kan het verstandig zijn om de rente nu alvast vast te zetten. Een plotselinge renteschok voor het gehele hypotheekbedrag kan behoorlijk heftig zijn. Kijk goed naar je situatie en ga na welke risico’s je echt loopt. En nogmaals: handel niet vanuit paniek.
De auteur is Master of Financial Planning.