Gasprijs stijgt weer door blokkades Franse lng-terminals
De Europese gasprijs is dinsdag weer wat opgelopen, na de recente forse daling. De opmars volgt op de blokkades van de terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Frankrijk door de stakingen in het land. Ook het verwachte koudere winterweer in Noord-Europa drijft de prijs van de brandstof op.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs per megawattuur woensdagochtend rond 10.30 uur met 3 procent tot 44,68 euro. Eerder op de ochtend nam de gasprijs zelfs met dik 4 procent toe, waarmee de prijs de sterkste stijging in twee weken liet zien. Ondanks de stijging staat de gasprijs ver onder het piekniveau van meer dan 340 euro dat vorig jaar zomer werd bereikt. Aan het begin van de week zakte de prijs zelfs nog tot onder de 43 euro. Dat was het laagste niveau sinds de zomer van 2021.
De vier lng-terminals in Frankrijk worden volgens de Franse vakbond CGT geblokkeerd door de stakingen over de pensioenhervorming in het land. De stakingen bij drie van de lng-terminals kunnen volgens eigenaar Elengy tot 14 maart voor verstoringen zorgen.
Ondertussen zal de vraag naar gas voor de verwarming van huizen en gebouwen naar verwachting toenemen in delen van Europa. Zo wordt het Verenigd Koninkrijk deze week geconfronteerd met sneeuw en ijs. Ook Scandinavië zal naar verwachting volgende week te maken krijgen met ongewoon lage temperaturen.
De invoer van lng is deze winter van cruciaal belang geweest voor Europa. Daarmee werd namelijk de sterk geslonken Russische gaslevering aan Europa opgevangen. De Europese gasvoorraden liggen ook nog altijd ver boven de normale niveaus voor de tijd van het jaar. Dat komt door het relatief zachte winterweer en besparingen op het gasverbruik. De gasprijs is daardoor dit jaar met meer dan 40 procent gedaald.
Elke verstoring van de import van lng geeft echter aanleiding tot bezorgdheid, met name in combinatie met koud weer. De voorraden kunnen namelijk snel leeg raken, waardoor het moeilijker wordt om deze tijdens de zomer weer bij te vullen voor het volgende winterseizoen.
Topman Markus Krebber van het Duitse energiebedrijf RWE waarschuwde dan ook dat de energiecrisis nog niet voorbij is. „Duitsland heeft bijna alles goed gedaan tijdens de energiecrisis deze winter. Maar het is verkeerd om te denken dat we er al alles aan hebben gedaan om de volgende crisis te doorstaan. We zijn nog niet klaar”, zei Krebber in een interview met het Duitse tijdschrift Stern.