CBS: meer vrouwen dan mannen volgen hoger onderwijs
Het studiejaar 2021/2022 was het 23e op rij waarin meer vrouwen dan mannen studeerden aan een universiteit of hogeschool.
Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten op Internationale Vrouwendag, deze woensdag. Zo’n 443.000 vrouwen volgden hoger onderwijs tijdens het vorige studiejaar, tegenover 393.000 mannen.
Halverwege vorige eeuw studeerden nog meer dan dubbel zoveel mannen (45.000) als vrouwen (17.000) aan een hogeronderwijsinstelling. Vanaf de jaren zeventig begon het vrouwenaandeel in het hoger onderwijs toe te nemen.
In 2022 had 60 procent van de 25- tot 35-jarige vrouwen in Nederland een hbo- of wo-diploma behaald. Bij mannen in dezelfde leeftijdsgroep ging het om iets meer dan de helft. Onder mensen van 45 jaar en ouder waren juist meer mannen dan vrouwen hoogopgeleid.
Verder blijkt uit de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS dat minder dan tien procent van de ouderparen betaald werk en zorg voor de kinderen gelijk heeft verdeeld.
Vier op de tien ouders van kinderen jonger dan 18 zouden werk en zorg het liefst gelijk verdelen, maar dat lukt dus niet. Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder werken of stopt daarmee. De meesten werken 20 tot 35 uur per week. Mannen passen hun werkpatroon veel minder vaak aan.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) start eind maart met een campagne om vrouwen te stimuleren de arbeidsmarkt op te gaan. „Het is belangrijk dat dit een bewuste keuze is en dat vrouwen weten wat bijvoorbeeld de financiële consequenties zijn.” Doel van de campagne is het verlagen van de druk op de arbeidsmarkt.
De positie van de vrouw krijgt deze woensdag op Internationale Vrouwendag volop aandacht. In Nederland organiseren musea en andere instituten lezingen en evenementen. In Utrecht is een demonstratie over vrouwelijke gedupeerden in de toeslagenaffaire bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). „De demonstranten willen een beeld schetsen van de vrouwen die als moeder continu hebben moeten functioneren met stress en angst”, zeggen de initiatiefnemers.
Vrouwen die acuut hun huis uit moeten vanwege bijvoorbeeld ernstig geweld gaan vaak naar een crisisopvang, maar die zit bijna altijd vol. Uitbreiding is nodig, zegt Ilse den Hollander van vrouwenopvangorganisatie Blijf Groep in Noord-Holland en Flevoland.