Voor het eerst EU-sancties om seksueel geweld tegen vrouwen
De EU legt voor het eerst sancties op vanwege verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen vrouwen. De 27 lidstaten zijn het eens geworden over een pakket strafmaatregelen tegen negen personen en drie organisaties die ze daar verantwoordelijk voor houden.
Volgens persbureau AFP gaat het om twee Russische politiemannen in Moskou, twee Russische commandanten in Oekraïne, twee Afghaanse Taliban-ministers, twee overheidsfunctionarissen in Zuid-Soedan, een minister in Myanmar, de gevangenis van Qarchak in Iran, de Syrische Presidentiële Garde en een inlichtingendienst van de strijdkrachten van Myanmar.
Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is het besluit, aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag op 8 maart, „een duidelijk signaal aan diegenen die schuldig zijn aan seksueel geweld dat zij hier niet mee wegkomen”. Zo worden de twee Russische politiemannen ervan beschuldigd in Moskou vrouwelijke anti-oorlogsdemonstranten te hebben opgepakt en gemarteld. De Russische commandanten staan aan het hoofd van eenheden die van systematische verkrachtingen en seksueel geweld in Oekraïne worden beschuldigd.
Sinds de Russische inval in Oekraïne komen steeds weer verhalen naar buiten over verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen voornamelijk vrouwen en meisjes. Maar ook in andere oorlogsgebieden zoals in Zuid-Sudan, en bij demonstraties en gevangenschap, zoals in Iran, Afghanistan en Myanmar is sprake van seksueel geweld. Vaak blijven de daders ongestraft. De vrouwengevangenis in het Iraanse Qarchak is al jaren berucht als plaats waar vrouwen seksueel worden misbruikt door bewakers en worden bedreigd met verkrachting om valse bekentenissen af te dwingen.
„Deze gruwelijke en mensonterende acties hebben consequenties”, aldus Hoekstra. „Ook geven we een signaal aan de slachtoffers: als EU staan we deze mensen, waar ook ter wereld, bij.” De sancties betekenen dat eventuele tegoeden van de gestraften in de EU worden bevroren, ze niet langer naar de EU kunnen reizen en dat het vanuit de EU verboden is deze mensen of organisaties diensten te verlenen.
„Dit sanctiepakket is geen ‘one-off event’”, zegt Hoekstra. „We schromen niet om de lijst uit te breiden met andere verantwoordelijken voor seksueel geweld.”