Gezondheid

Door deze bedkap zijn slapeloze nachten in het ziekenhuis mogelijk verleden tijd

Spanning voor een operatie, geluid van apparatuur of bezoek op de kamer: ingrediënten voor een slapeloze nacht in het ziekenhuis. In Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede komt daar met een nieuw hulpmiddel hopelijk verandering in.

Julia Schipper, ND
3 March 2023 16:44
De nieuwe bedkap lijkt op een kinderwagen. beeld Ernst-Jan Brouwer
De nieuwe bedkap lijkt op een kinderwagen. beeld Ernst-Jan Brouwer

Slapen als een baby in de kinderwagen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen patiënten dit gevoel de komende drie maanden ervaren. Daar is namelijk gestart met het testen van een nieuw slaaphulpmiddel. „We zijn het ziekenhuis van voeding, bewegen en slaap. Daarom zijn we dus altijd op zoek naar manieren om de slaap van patiënten te verbeteren”, zegt projectleider Rianne Mulder.

De proef met de twee bedkappen start op de afdeling neurologie. Neurologische patiënten zijn extra gevoelig voor prikkels van buitenaf, zoals het licht of het geluid van een piepende infuuspomp. Hierdoor is de slaapkwaliteit van deze patiënten vaak slecht. „Daarnaast is dit de afdeling waar meerdere mensen op een kamer liggen, waardoor er meer ruis is. Zo kunnen we goed meten of de bedkap geluiden van onder andere medepatiënten vermindert.”

Geborgenheid

Hoe werkt zo’n bedkap? Mulder: „Heel eenvoudig. We bevestigen de kap achter het bed en trekken deze vervolgens over het bed heen. Op die manier voelt de patiënt een stukje privacy en geborgenheid. Het lijkt eigenlijk net op een kinderwagen, maar nu kan degene die erin ligt de kap ook zelf bedienen.”

Als de kap dicht is, heeft een patiënt geen last meer van de verlichting. Of het nieuwe hulpmiddel ook het geluid van de snurkende buurman tegenhoudt, is echter nog maar de vraag. „We moeten nog afwachten op welke manier de slaap daadwerkelijk verbetert.”

Positieve resultaten

Voor de proef is er een nulmeting geweest op de afdeling neurologie. Mulder: „Sinds januari vragen we patiënten naar hun slaapervaring. Die uitkomsten gaan we eind mei vergelijken met de slaapervaring van de patiënten die met een bedkap slapen.” Als de resultaten van de proef positief zijn, kijkt het ziekenhuis hoe de bedkap verder ingezet gaat worden. „Maar alleen in de kamers waar meerdere patiënten liggen. Als je alleen ligt, heb je een stuk minder last van externe prikkels.”

Naast het ziekenhuis in Ede hebben meerdere ziekenhuizen geëxperimenteerd met de bedkap, waaronder het Isala in Zwolle en het St. Antonius Ziekenhuis in de gemeente Utrecht, vertelt Mulder. „Daar werden stuk voor stuk positieve resultaten behaald. Daardoor verwacht ik dat wij ook gaan merken dat patiënten beter slapen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer