Kosten energie zuurstofapparaten verschillend vergoed
Verzekeraars komen patiënten met zuurstofapparatuur in huis op hun eigen wijze tegemoet in de gestegen energiekosten voor het gebruik ervan, blijkt uit navraag. Gezondheidsminister Ernst Kuipers antwoordde deze week op vragen uit de Kamer dat het aan zorgverzekeraars is om „invulling aan een passende vergoeding van stroomkosten te geven”. Het Zorginstituut oordeelde dat uit de bestaande regelgeving blijkt dat zorgverzekeraars een zo reëel mogelijke vergoeding moeten vaststellen „rekening houdend met de ontwikkelingen op de energiemarkt.”
Zilveren Kruis deed over vorig jaar al nabetalingen aan mensen die erbij inschoten en heeft de vergoeding dit jaar verhoogd tot maximaal 1,84 per dag. Die verhoging kan nog steeds onvoldoende zijn voor sommige verzekerden, door een duur energiecontract en/of door zeer intensief gebruik van het apparaat, maar deze patiënten kunnen zich dan melden bij Zilveren Kruis voor een oplossing.
CZ denkt met ingang van dit jaar voor alle patiënten kostendekkend te zijn met 12 cent per kilowattuur voor ieder uur dat het apparaat wordt gebruikt. Een vergoeding waarin de individuele contracten worden verrekend is erg lastig om te verwezenlijken, vindt CZ.
Menzis heeft ook een generiek tarief vastgesteld. Vanwege de hoge stroomkosten heeft deze verzekeraar dat onlangs „bijna verdrievoudigd” naar maximaal 2,88 euro per dag. VGZ heeft de vergoeding voor de stroomkosten voor het gebruik van zuurstofapparatuur thuis eind 2022 verhoogd met 20 procent. „Omdat er grote verschillen kunnen zitten in energiecontracten, is het desalniettemin nog mogelijk dat deze vergoeding de daadwerkelijke kosten niet dekt.” Gedupeerden kunnen zich dan bij VGZ melden.