CDA in problemen in Brabantse Staten door eigen stikstofmanifest
Het CDA in Brabant is vrijdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten (PS) fel bekritiseerd vanwege de opstelling van de partij in het stikstofdossier.
Waar het CDA donderdag nog een landelijk manifest uitgaf dat de partij af wil van „oeverloze Haagse non-discussies over jaartallen, kosten en modelberekeningen”, legde het CDA in Brabant zich vrijdag toch neer bij het grotendeels op slot zetten van Brabant. Door de achteruithollende natuur kunnen bijna geen vergunningen meer verleend worden voor projecten op het gebied van infrastructuur, landbouw, industrie, woningbouw en verduurzaming.
Aanvankelijk diende het CDA een motie in om te wachten en eerst een nieuwe analyse uit te voeren. Maar later zwakte het CDA die motie af, en vond een nadere analyse toch niet nodig, zodat het beleid direct kan ingaan. Met name rechtse fracties in de Staten wezen het CDA erop, dat ook CDA-gedeputeerde Erik Ronnes het donderdag gepubliceerde manifest van het CDA heeft getekend. Ronnes kon echter geen tekst en uitleg geven, hij had zich ziek gemeld. Voor PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem was duidelijk, dat het CDA Brabantse boeren „de nek omdraait”. Hij sprak van een „stikstofbloedbad”.
Provinciale Staten van Brabant bleken sterk verdeeld over het besluit van Gedeputeerde Staten (GS). Een besluit, dat onherroepelijk is, aldus verantwoordelijk natuurgedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks), gezien de ernst van de staat van de natuur en de nationale en Europese wetgeving hieromtrent. Met name de rechtse fracties wezen het stopzetten van vergunningen voor stikstof gerelateerde projecten af. Onder meer PVV en Forum voor Democratie willen het hele stikstofbeleid de prullenbak in.
Uit de Brabantse natuuranalyse, die woensdag werd gepresenteerd, bleek dat planten en bomen in kwetsbare natuurgebieden geleidelijk verdwijnen door verzuring, vermesting en verdroging. Daardoor vermindert het aantal insecten en op sommige plaatsen kunnen geen vogels en andere dieren meer leven. Vandaar dat de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden voorlopig stil komt te liggen, liet de provincie woensdag weten.
Brabant is de eerste provincie die overgaat tot zo’n vergunningstop.