Vorstelijk meeleven met Oekraïne
Koninklijke families leven mee met het Oekraïense volk, dat nu een jaar ongewild in een oorlog verwikkeld is. „De wereld heeft met afschuw gekeken.”
Koning Willem-Alexander prees vorige week dinsdagmiddag de steun van Litouwen aan Oekraïne in de verdediging tegen Rusland. Na een bezoek aan Nederlandse militairen in de stad Pabradė hield de koning een toespraak in het presidentieel paleis. „Ons hart gaat uit naar alle Oekraïners die lijden onder de Russische agressie. Ik heb diep respect voor de moed van het Oekraïense volk, dat vecht voor zijn bestaan, voor zijn voortbestaan.”
Lovend was Willem-Alexander over de gastvrijheid van de Litouwers voor Oekraïense vluchtelingen. „Jullie hebben echt jullie harten en huizen geopend.”
Tijdens zijn bezoek aan de Nederlandse militairen ging de koning mee op oefening. De soldaten maken deel uit van de NAVO-troepen die Europa’s oostflank moeten beschermen.
Ziekenhuis
De Deense kroonprins Frederik bezocht vrijdag Oekraïense soldaten die revalideren in het ziekenhuis van Kopenhagen. Het afgelopen jaar zijn meer dan duizend zwaargewonde Oekraïense soldaten naar Europese ziekenhuizen geëvacueerd.
Vrijdagmorgen had de prins met zijn vrouw Mary een dienst in de Holmens Kirke in Kopenhagen bijgewoond waarin werd stilgestaan bij een jaar oorlog. Premier Mette Frederiksen zei daar dat de vluchtelingen zo lang kunnen blijven als nodig is. „En we willen helpen jullie land weer op te bouwen.” Over de recente aardbeving: „Natuurlijk helpt Denemarken ook Turkije en Syrië.”
Herdenkingsdienst
In Zweden was er eveneens een herdenkingsdienst. Koningin Silvia, kroonprinses Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip en prinses Sofia kwamen in de paleiskerk in Stockholm bijeen om te bidden voor vrede. „Vandaag is het een jaar geleden dat een van de ergste dingen die een land, een samenleving, een dorp en een gezin kunnen overkomen, daadwerkelijk is gebeurd”, zei Sofia. „Maar vandaag komen we samen om de gemeenschap te vieren en hoop op te bouwen.”
„Het was een eer om samen met veel van de Oekraïense vluchtelingen die nu in Zweden zijn de middag in de koninklijke kapel door te brengen”, schreef haar man, Carl Philip, na afloop op zijn persoonlijke Instagrampagina.
Blinde studenten
In Engeland gaf Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew, aan dat haar organisatie, Sarah’s Trust, zich zal blijven inzetten voor de slachtoffers van de oorlog. „Ik heb de grenssteden in Polen al drie keer bezocht en met hulp van gulle gevers volgeladen vrachtwagens meegenomen.”
Ferguson vertelt tijdens een van de bezoeken erg geraakt te zijn door een Oekraïens koor van blinde studenten dat naar Polen was gevlucht. „Ze vertelden me schrijnende verhalen over hoe ze hun familie moesten achterlaten. Ik vond het een eer ze voor Kerst mee terug te kunnen nemen naar het Verenigd Koninkrijk.”
Onnodig leed
De Britse koning Charles gaf vrijdag een verklaring uit waarin hij de hoop uitsprak dat de wereldwijde solidariteit Oekraïne kracht geeft. „De bevolking van Oekraïne heeft nu een jaar lang onvoorstelbaar geleden onder een niet-uitgelokte grootschalige aanval op haar land. Ze heeft opmerkelijke moed en veerkracht getoond tegenover een dergelijke menselijke tragedie. De wereld heeft met afschuw gekeken naar al het onnodige leed dat de Oekraïners is aangedaan. Velen van hen heb ik tot mijn grote genoegen hier in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld, van Roemenië tot Canada, mogen ontmoeten.”
Eerder deze maand ontving Charles de Oekraïense president Volodimir Zelenski op Buckingham Palace. „Het is bemoedigend dat het Verenigd Koninkrijk, samen met zijn bondgenoten, al het mogelijke doet om te helpen in deze zeer moeilijke tijd”, schreef de koning.