In hoger beroep 30 jaar cel voor moord op advocaat Derk Wiersum
Het gerechtshof Amsterdam heeft donderdag twee mannen in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Het hof spreekt van een „volstrekt gewetenloze” moord.
Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in Marengo, het grootscheepse en al jaren lopende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De advocaat en vader van jonge kinderen werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.
Er was een levenslange gevangenisstraf tegen hen geëist. Het hof gaat daar echter niet in mee en legt de maximale tijdelijke gevangenisstraf op. De rechtbank veroordeelde Moreno B. (34) en Giërmo B. (39, geen familie) eerder ook tot dertig jaar cel.
Beide mannen ontkennen iets met de moord te maken te hebben. De advocaten van Moreno lieten direct na afloop weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak. De advocaat van Giërmo laat weten „in beraad” te gaan hierover en beslist later.
Aan het misdrijf gingen wekenlang tal van voorverkenningen vooraf. Eerst door zogeheten spotters, die de gangen van het beoogde doelwit hebben geobserveerd. Vanaf eind augustus 2019 zouden Moreno B. en Giërmo B. het hebben overgenomen. Met gestolen auto’s zouden zij ettelijke malen door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden, om uiteindelijk toe te slaan. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na 07.30 uur in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan.
Voor de moord op Wiersum werd in maart 2018 Nabil B.’s broer Reduan vermoord. In juli 2021 volgde Peter R. de Vries, vertrouwensman van de kroongetuige. Het verband tussen de moorden lijkt voor de hand te liggen, vindt justitie, maar het hof ziet daar geen bewijs voor. „Het staat niet vast dat de verdachten wisten dat Wiersum een rol speelde in het Marengo-proces”, aldus het hof.
Wel wisten beide mannen dat Wiersum advocaat was, aldus het hof. „Het moet voor hen duidelijk zijn geweest dat een moord op een advocaat een grote maatschappelijke schok teweeg zou brengen.” Het gaat om een „professioneel voorbereide” huurmoord, aldus het hof. Het hof ziet de mannen als zogeheten medeplegers. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering.