Voor elke baby een berencake
„Bereblij” wordt Gea Verhaar (56) uit Zuilichem van elke berencake die ze bakt. Dat zijn er inmiddels honderden.
Bijna dertig jaar geleden zocht Verhaar een origineel cadeautje voor een vriendin die haar eerste kind kreeg. „En jawel, de eerste berencake werd geboren”, vertelt ze trots. In de loop der jaren volgden honderden blauwe of roze varianten. Voor elke baby die geboren wordt in de familie, in de buurt of in de kerkelijke gemeente.
De eerste paar beren kwamen overigens niet goed uit de vorm, „tot vreugde van onze kinderen.”
Benodigdheden voor de cake
1 pak Koopmans mix voor Fijne Cake
160 gram roomboter + boter om in te vetten
3 eieren
2 zakjes vanillesuiker
half zakje bakpoeder
75 ml melk
Overige
Bakvorm beer, groot en klein
Ondergrond om de beren op te leggen, bv een met aluminiumfolie overtrokken stuk karton
Lint, ca 2cm en ca 0,5cm breed
Klein spuitzakje
Wat bloem om de vorm te bestuiven
Muisjes roze/wit of blauw/wit
Pure chocolade, ca 3 blokjes
Werkwijze
• Maak het cakebeslag door de zachte boter met de eieren te mixen. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en mix het tot een glad beslag.
• Verwarm de oven voor. Liefst met extra onderwarmte.
• Vet de berenvormen in met roomboter en bestuif ze met bloem.
• Gebruik voor de kleine vorm ca 60 gram beslag, en bak deze 25 à 30 minuten op 160°C. Een beetje af laten koelen in de vorm en er dan uit ‘tikken’.
• Gebruik het overige beslag voor de grote vorm, en bak deze de eerste 10 minuten op 180°C en daarna nog 45 minuten op 150°C. Stort de cake op de ondergrond. Het is handig om direct een stuk van het brede lint eronder te leggen.
• Laat beide berencakes afkoelen.
• Smelt de pure chocolade en doe het in het spuitzakje, waarvan een klein puntje is afgeknipt.
• Spuit chocolade op de plaatsen waar muisjes moeten komen, en plak de muisjes erop. Eventueel een cocktailprikker gebruiken om ze op de goede plaats te duwen.
• Laat de garnering drogen.
• Strik het lint om de hals van beide berencakes.
• Leg het kleine beertje op de arm van de grote beer. Eventueel vastmaken met een cocktailprikker.
Let op: De temperatuuraanduidingen zijn richtlijnen. Elke oven is verschillend.
Succes!