Consument

Voor elke baby een berencake

„Bereblij” wordt Gea Verhaar (56) uit Zuilichem van elke berencake die ze bakt. Dat zijn er inmiddels honderden.

Redactie Achterkrant
22 February 2023 16:06Gewijzigd op 22 February 2023 16:11
Gea Verhaar bakt voor elke baby uit haar familie, buurt of gemeente een berencake.  beeld Gea Verhaar
Gea Verhaar bakt voor elke baby uit haar familie, buurt of gemeente een berencake.  beeld Gea Verhaar

Bijna dertig jaar geleden zocht Verhaar een origineel cadeautje voor een vriendin die haar eerste kind kreeg. „En jawel, de eerste berencake werd geboren”, vertelt ze trots. In de loop der jaren volgden honderden blauwe of roze varianten. Voor elke baby die geboren wordt in de familie, in de buurt of in de kerkelijke gemeente.

De eerste paar beren kwamen overigens niet goed uit de vorm, „tot vreugde van onze kinderen.”

Benodigdheden voor de cake

1 pak Koopmans mix voor Fijne Cake

160 gram roomboter + boter om in te vetten

3 eieren

2 zakjes vanillesuiker

half zakje bakpoeder

75 ml melk

Overige

Bakvorm beer, groot en klein

Ondergrond om de beren op te leggen, bv een met aluminiumfolie overtrokken stuk karton

Lint, ca 2cm en ca 0,5cm breed

Klein spuitzakje

Wat bloem om de vorm te bestuiven

Muisjes roze/wit of blauw/wit

Pure chocolade, ca 3 blokjes

Werkwijze

• Maak het cakebeslag door de zachte boter met de eieren te mixen. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en mix het tot een glad beslag.

• Verwarm de oven voor. Liefst met extra onderwarmte.

• Vet de berenvormen in met roomboter en bestuif ze met bloem.

• Gebruik voor de kleine vorm ca 60 gram beslag, en bak deze 25 à 30 minuten op 160°C. Een beetje af laten koelen in de vorm en er dan uit ‘tikken’.

• Gebruik het overige beslag voor de grote vorm, en bak deze de eerste 10 minuten op 180°C en daarna nog 45 minuten op 150°C. Stort de cake op de ondergrond. Het is handig om direct een stuk van het brede lint eronder te leggen.

• Laat beide berencakes afkoelen.

• Smelt de pure chocolade en doe het in het spuitzakje, waarvan een klein puntje is afgeknipt.

• Spuit chocolade op de plaatsen waar muisjes moeten komen, en plak de muisjes erop. Eventueel een cocktailprikker gebruiken om ze op de goede plaats te duwen.

• Laat de garnering drogen.

• Strik het lint om de hals van beide berencakes.

• Leg het kleine beertje op de arm van de grote beer. Eventueel vastmaken met een cocktailprikker.

Let op: De temperatuuraanduidingen zijn richtlijnen. Elke oven is verschillend.

Succes!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer