BinnenlandGGZ

CBS: Geestelijke gezondheidszorg zoekt meer mensen dan ooit

Nog nooit werden in de geestelijke gezondheidszorg zoveel werknemers gezocht als nu. Het CBS meldt dat de vacaturegraad in de sector is gestegen tot het hoogste niveau ooit gemeten.

ANP
21 February 2023 07:16Gewijzigd op 21 February 2023 09:47
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Voor elke duizend banen waren er halverwege vorig jaar 67 vacatures. Tegelijkertijd neemt de uitstroom van werknemers toe. Vooral jongeren tussen de 25 en 35 jaar verlieten de sector vaker. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) hoopt de trend te keren.

Het aantal jonge ggz-werknemers dat ander werk ging doen „is nu groter dan het aantal ggz-werknemers dat met pensioen ging”, signaleert het statistiekbureau. En dat terwijl de sector dus juist veel personeel nodig heeft.

In absolute zin is het aantal openstaande vacatures sinds 2018 bijna verdubbeld. Het waren er zo’n 7100 in het derde kwartaal van 2022. Voor het eerst sinds 2016 zag de ggz ook meer werknemers vertrekken naar sectoren buiten de zorg dan dat er vanuit andere sectoren nieuwe krachten bijkwamen. Vanuit andere takken van zorg en welzijn kwamen wel nog werknemers op de ggz af. Daardoor steeg het aantal werknemers in de sector tot 103.000.

„Het zal ook wel een tijd zo blijven”, zegt minister Helder via haar woordvoerder over de krapte. Door de vergrijzing hebben de komende jaren meer mensen behoefte aan complexere zorg en neemt tegelijkertijd het aantal mensen dat dit kan verlenen af.

De schaarse werknemers moeten daarom volgens Helder met plezier in de zorg werken, zodat ze de sector niet zomaar verlaten. Dat vraagt volgens de bewindsvrouw van werkgevers om „met hun tijd mee te gaan” om een carrière in de zorg interessant te houden.

Dat kan bijvoorbeeld door de werkzaamheden afwisselender te maken, personeel de kans te geven zich te scholen en ontwikkelen en ze regie te geven over hun eigen werk, bijvoorbeeld door ze invloed te geven op hun roosters. Vorig jaar is een wet aangenomen die verpleegkundigen en verzorgenden meer invloed moet geven op de instellingen waar ze werken.

De CBS-rapportage laat op dit vlak geen voortgang zien: de tevredenheid van de werknemers is iets afgenomen. In 2019 was 78 procent nog (zeer) tevreden met het werk, in 2022 was dat gedaald tot 73 procent. Dat is in lijn met een lichte afname in de hele zorgsector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer