Focus op katholiek-sociale leer en Erasmus
CDA-Kamerlid René Peters verbindt de herinvoering van de basisbeurs met de uitgangspunten van zijn partij. En het kersverse ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost vindt dat de Tweede Kamer er goed aan doet beter naar Erasmus te luisteren.
CDA-Kamerlid Peters is een van de Kamerleden die met enige regelmaat voor de onderbouwing van hun standpunten teruggrijpen op de uitgangspunten van hun partij. Dat deed hij vorige week ook tijdens een Kamerdebat over de herinvoering van de basisbeurs voor studenten. De christendemocraat startte zijn betoog met een uitleg van de katholieke-sociale leer: „De mens is geen individu maar een persoon, een mens in relatie tot de ander –de ”ander” met een kleine letter en wat mij betreft ook met een grote letter.”
Vervolgens paste hij dat toe op het onderwijs: „Het onderwijs is geen individuele zaak. Onderwijs is in zijn bedoeling verheffing en emancipatie. Deze notie dreigen we nogal eens uit het oog te verliezen in barre neoliberale tijden.”
En toegespitst op de herinvoering van de basisbeurs in plaats van het zwaar bekritiseerde leenstelsel: „In dat liberale denken past het leenstelsel: onderwijs als investering in jezelf, met als beloning straks een hoger salaris.” En zijn eindconclusie: „Het was een liberale keuze en een keuze waar we nu op terugkomen, en dat is maar goed ook.”
Waren er maar meer Kamerleden die zo vanuit hun principes politiek zouden bedrijven. Veel Kamerdebatten zouden daarvan opknappen.
Erasmus
ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost hield vorige week tijdens een debat over de invoering van een Europees identiteitsbewijs zijn maidenspeech. Een echte maidenspeech was het niet, want Drost zat enkele jaren geleden al enige maanden in de Tweede Kamer.
In de eerste toespraak in de Tweede Kamer geeft een nieuw Kamerlid traditiegetrouw iets van zijn beweegreden weer om in Den Haag aan de slag te gaan. Drost deed dat ook.
Om zijn betoog kracht bij te zetten, citeerde Drost de middeleeuwse priester, filosoof en humanist Erasmus. „Intussen moet je je eerzucht laten varen en je koppige wil om te winnen, je voorkeuren laten gaan, net als je persoonlijke vetes. Het oorverdovende geschreeuw van waanzinnige ruzie moet zwijgen en uiteindelijk moet de vredebrengende waarheid oplichten. Laat het mededogen erbij komen, zodat beide partijen elkaar iets toegeven, iets wat nodig is voor eenheid.”
Op dat moment zat PVV-Kamerlid Bosma de Tweede Kamer voor. Die constateerde droogjes: „Heel mooi. Ik begrijp dat u afstand neemt van de Reformatie.”
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag