Bouwbedrijf BAM geeft inzage in prestaties 2022
Bouwbedrijf BAM komt met cijfers over het vierde kwartaal en heel 2022. De bouwer uit Bunnik behaalde in de eerste negen maanden van vorig jaar een lagere omzet vanwege de verkoop van bedrijfsonderdelen. Ook kampt het beursgenoteerde bedrijf met gestegen kosten voor bijvoorbeeld materialen en arbeid door de hoge inflatie. Verder zal worden uitgekeken naar de verwachtingen, waaronder de impact van de stijgende rente op de woningverkopen. Door de hogere hypotheekrente worden huizenkopers afgeschrikt en dalen de woningprijzen.
Over de eerste drie kwartalen van 2022 werd een omzet in de boeken gezet van 4,9 miljard euro, tegen 5,3 miljard euro een jaar eerder. Daarbij werd een bedrijfsresultaat behaald van ruim 281 miljoen euro, wat wel meer was dan een jaar daarvoor. Dat dankte BAM onder meer aan de boekwinst op de verkoop van de Duitse dochtermaatschappij Wayss & Freytag. Door het afstoten van onderdelen nam ook de omvang van het orderboek af. Dat was circa 10 miljard euro aan het einde van het derde kwartaal.
De bouwer richt zich veel meer op groeimarkten Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland waar het bedrijf kan profiteren van zijn schaalgrootte en concurrentievoordelen. Ook wil BAM voorspelbaarder worden en wordt meer grondig te werk gegaan met het aannemen van nieuwe opdrachten. In het verleden heeft het bedrijf namelijk flinke verliezen geleden op projecten vanwege kostenoverschrijdingen en vertragingen.
Topman Ruud Joosten zei vorig jaar wel dat het besluit van de Raad van State om een streep door een vrijstelling voor bepaalde stikstofregels te zetten een tegenslag voor de gehele bouwsector is. Daardoor moet voor tienduizenden bouwprojecten apart een milieuvergunning aangevraagd worden. Er wordt gevreesd dat mede door tekorten aan experts dit tot grote vertragingen voor de bouw zal leiden.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zei eerder deze maand dat door die stikstofuitspraak van de Raad van State bouwers de komende vier jaar ongeveer 8000 minder woningen zullen opleveren. Het EIB had eerder ook al gewaarschuwd dat de gestegen kosten voor materialen en lonen in combinatie met de gedaalde huizenprijzen kunnen zorgen voor een afname van de woningbouw. Het wordt daardoor lastiger voor investeerders om winst te maken met de bouw van nieuwe woningen.